Baas Qualcomm: 'AI is redding voor kwakkelende telefoonverkoop'

©Qualcomm

nieuwe telefoon smartphone mobiel qualcomm snapdragon chip ai
7 september om 15:01
Laatste update: 7 september om 15:04

De topman van chipmaker Qualcomm ziet in kunstmatige intelligentie een mogelijkheid om de kwakkelende smartphone-verkopen nieuw leven in te blazen.

De vraag naar nieuwe smartphones blijft de afgelopen tijd alsmaar dalen. Daar kan Qualcomm over meepraten: de fabrikant is met zijn Snapdragon-chip hofleverancier van het hart van de meeste Android-telefoons. Qualcomm-topman Cristiano Amon ziet echter hoop aan de horizon in de vorm van AI. "We weten niet wanneer, maar het gaat absoluut gebeuren", zegt Amon tegenover CNBC over een nieuwe verkoopstijging van smartphones.

De laatste jaren doen mensen steeds langer met hun smartphone, waardoor er minder vraag is naar nieuwe telefoons. De toestellen gaan langer mee en upgrades bieden jaar op jaar niet zulke grote vernieuwingen als voorheen. Maar volgens Amon kan de komst van AI een belangrijke reden worden om een nieuwe smartphone te kopen.

AI op de telefoon zelf

"Je ziet wat Microsoft doet voor pc's, en dan denk je aan de mogelijkheid om ChatGPT en andere modellen lokaal te draaien", zegt Amon. "Als die dingen in handen van de consument komen, dan wordt dat substantieel… we moeten alleen wachten."

Amon verwacht dus dat lokaal draaiende AI-toepassingen gaan doorbreken. De huidige chatbots en andere AI-toepassingen werken nog grotendeels via de cloud, op krachtige servers. Huidige smartphones hebben ook al chips met specifieke AI-onderdelen, maar die zijn nog niet altijd toereikend om bijvoorbeeld een volledig taalmodel lokaal te draaien. Daar heb je een nieuwe telefoon nodig, en daar ziet Amon dus kansen.

Lees meer nieuws over smartphones