©AXA

Welk fietsslot moet je kiezen voor de verzekering van jouw fiets of e-bike?

Welk fietsslot moet je kiezen voor de verzekering van jouw fiets of e-bike?

18-11-2023 18:45 Laatste update: 11-12-2023 11:38

Nieuwe fiets gekocht en gelijk een verzekering afgesloten? Wat kun je eraan doen om je fiets of e-bike veilig te stallen? En voldoet jouw slot wel aan de eisen van je verzekeraar?

Fietsen en e-bikes worden in verontrustende aantallen gestolen. Als je na een dagje weg terugkomt bij de plek waar je je fiets had gestald, is het laatste wat je wilt een doorgeknipt slot en een spoorloze fiets. Er bestaat geen twijfel over dat die fonkelnieuwe fiets of e-bike vastgemaakt moet worden. Maar hoe doe je dat het beste? 

ART-keurmerk

In de wereld van fietssloten is er een keurmerk, genaamd ART. Dit keurmerk is in overleg met verzekeraars opgericht om ervoor te zorgen dat fietsers de juiste sloten gebruiken. Binnen dit keurmerk zijn er verschillende gradaties voor sloten: ART 1 tot en met 5. ART 1 en 2 zijn bedoeld voor fietsen. ART 3, 4 en 5 zijn ontworpen voor brom- en motorfietsen. 

Het testinstituut SKG-IKOB Certificatie BV test alle ART-sloten uitvoerig om te kijken of de sloten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er worden ruim 20 tests uitgevoerd door het testinstituut, waaronder de vriestest, stoftest, corrosietest, duurtest, kniptest, treksterktetest en de aanvalstest. De aanvalstest bepaalt de sterrenwaardering (1 tot en met 5) van een ART-slot.

Meer sterren, lastiger voor dief

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je fiets met een ART-slot niet te stelen is. Elk slot is te kraken, maar hoe meer sterren, hoe lastiger je het de dief maakt. Bij je volgende aankoop van een slot is het dus verstandig hier rekening mee te houden. Sloten van bijvoorbeeld de HEMA en bepaalde sloten van het eigen merk van Decathlon hebben dit keurmerk niet. Deze kun je dus prima gebruiken als extra slot naast je ART 2-slot.

Merken zoals AXA, ABUS, Trelock en Kryptonite hebben bijna allemaal het ART 2-keurmerk.

Dubbel slot

Als je je fiets ergens in de stad aan een paal vastzet, is het verstandig dat je altijd twee sloten gebruikt. Een ART 2-slot is de juiste keus als hoofdslot met goede diefstalbeveiliging voor fietsen. Een ART 1-slot wordt aanbevolen als tweede slot om de fiets vast te zetten aan vast object. Deze zijn vaak wat goedkoper en minder zwaar om mee te nemen.

Dit eisen de verzekeraars

Wij zijn even in de papieren gedoken van de twee grootste verzekeraars ANWB en ENRA en daar kwam dit uit. Deze fietsverzekeraars eisen een ART-slot met minimaal twee sterren. Een dubbelslot is niet verplicht bij een verzekering. Wanneer je een ART-slot met twee sterren hebt, kun je wel een ART-slot met één ster gebruiken voor tweede slot. Denk hierbij aan een hangslot om je fiets vast te kunnen maken aan een paal.

Om een claim in te dienen bij de verzekeraar moet je beide sleutels in bezit hebben. Zowel je hoofdsleutel als je reservesleutel. Als het gebruikte slot geen ART 2-keurmerk heeft of een van de twee mist, keurt de verzekeraar de claim af.

GPS-tracker

Het is ook mogelijk om een gps-tracker aan je fiets te monteren. Daarmee kun je je gestolen fiets volgen en hem zelf proberen terug te halen, met hulp van de politie.

Lees meer nieuws over fietsen.