©Tesla

De nieuwe betaalbare Tesla krijgt een 'futuristisch design'

De nieuwe betaalbare Tesla krijgt een 'futuristisch design'

08-09-2023 15:23 Laatste update: 10-09-2023 09:54

Tesla-baas Elon Musk beloofde in 2018 al een elektrische auto van 25.000 dollar. Die instap-Tesla laat nog altijd op zich wachten, maar de biograaf van Musk verklapt in zijn nieuwe boek alvast dat de betaalbare stekkerauto een 'futuristisch ontwerp' krijgt.

Kijk ook: Vernieuwde Tesla Model S haalt hoogste score ooit

Elon Musk gaf de afgelopen jaren de ontwikkeling van zelfrijdende Tesla-taxi's voorrang over het langverwachte instapmodel. Maar begin dit jaar ging de Tesla-baas volgens zijn biograaf Walter Isaacson overstag, toen hij de nieuwe ontwerpen van zowel de Tesla van 25.000 dollar als de robottaxi naast elkaar gepresenteerd kreeg. "Als zo'n ding de hoek om komt, denken mensen dat ze iets uit de toekomst zien", reageerde Musk.

De instap-EV krijgt dus een futuristisch ontwerp. Dat geldt ook al voor de nieuwe Tesla Cybertruck, de hoekige elektrische pick-uptruck met een buitenkant van roestvrij staal. Over het design van de betaalbare Tesla is verder nog niets uitgelekt. De goedkope stekkerauto zal waarschijnlijk niet lijken op de afwijkende Cybertruck, maar het toont wel de gewaagde smaak van Musk aan. 

Robottaxi: geen stuur en pedalen

De ontwikkeling van de Tesla-robottaxi gaat intussen ook volop door. De zelfrijdende auto krijgt geen stuur, spiegels en pedalen. Uiteindelijk denkt Musk dat robottaxi's ervoor zorgen dat er voor mensen geen noodzaak meer is om zelf een auto te bezitten.  

De zelfrijdende wagens kunnen van Tesla volgens hem een bedrijf met 'een omzet van tien biljoen' maken. "Over honderd jaar zullen mensen over dit moment praten", aldus Musk tegen Isaacson.

Gebouwd op hetzelfde platform

Belangrijke Tesla-managers probeerden Musk vorig jaar volgens Isaacson ervan te overtuigen dat de ontwikkeling van een kleine, goedkope stekkerauto nodig was om Tesla's ambitieuze groeidoelstellingen van 50 procent per jaar te kunnen halen. Ze trokken Musk uiteindelijk over de streep. Zowel de EV van 25.000 dollar als de robottaxi moeten op hetzelfde technische platform van een nieuwe generatie gebouwd worden, met dezelfde assemblagelijnen. Voor beide auto's zou Tesla een 'supersnel en ultra-geautomatiseerd productieproces' hebben ontworpen.

Wanneer de Tesla van 25K op de markt komt, blijft onduidelijk. In het boekfragment staat geen hint over een lanceringsdatum. De biografie 'Elon Musk' verschijnt op 12 september.

De foto boven dit artikel is de vernieuwde Tesla Model 3.

Lees meer Tesla-nieuws.