© Andy Kelly

Japanse leerlingen kunnen robot naar de les sturen: 'Kan spijbelen tegengaan'

Japanse leerlingen kunnen robot naar de les sturen: 'Kan spijbelen tegengaan'

10-09-2023 19:41

In de Japanse stad Kumamoto kunnen scholieren binnenkort een les volgen via een robot, die in hun plaats in de klas zit. Ze kunnen met de robot ook rondlopen en met medeleerlingen communiceren. 

De stad Kumamoto wil de maatregel invoeren omdat de laatste jaren steeds meer leerlingen spijbelen. Het aantal spijbelaars in de basis- en middelbare scholen is er sinds 2018 ruim verdubbeld. Dat blijkt uit berichtgeving van de Japanse krant The Mainichi. Om het probleem aan te pakken, probeerde de stad eerst conventioneel afstandsonderwijs. Hoewel dat zijn vruchten afwerpte, volgens de stad, doet die daar nu een schepje bovenop. Vanaf november worden twee robots naar school gestuurd, waarmee leerlingen de les kunnen volgen. 

Communicatie in twee richtingen

De robots zijn uitgerust met camera’s, microfoons en speakers, waardoor het mogelijk is om in twee richtingen te communiceren. Het 'lichaam' bestaat uit een lange stam, waarop vanboven een tablet vastzit. Om rond te bewegen, krijgen de robots een basis met wieltjes. Behalve in de klas wordt verwacht dat de robots vrij kunnen bewegen op heel het schoolterrein en zullen zij zelfs kunnen deelnemen aan evenementen.

Volgens ambtenaren van Kumamoto zullen de robots het laagdrempeliger maken om vanuit huis lessen te volgen. Studenten kunnen niet enkel de les volgen, maar ook de robots sturen en spreken met leerkrachten en leerlingen. Uiteindelijk moeten ze fungeren als een soort brug tussen afstands- en conventioneel onderwijs. De robot moet eraan bijdragen dat afwezige kinderen uiteindelijk weer willen terugkeren naar school.

De maatregel zal aanvankelijk een half jaar lang worden ingevoerd. Daarna zal de schooldirectie het systeem in maart evalueren. 

Lees meer nieuws over robots.