10 jaar Netflix in Nederland: dit vonden wij de beste series

©Netflix/Everett

netflix beste series abonnement account delen
11 september 2023 om 23:30
Laatste update: 11 september 2023 om 23:32

Het is precies 10 jaar geleden dat Netflix in Nederland werd gelanceerd. Welke series zijn ons na al die jaren het meest bijgebleven? We zetten onze favoriete Netflix-series op een rij.

In de zomer van 2013 reisde Bright af naar het hoofdkantoor van Netflix in het Californische Los Gatos. Een paar weken later zou Netflix in Nederland van start gaan. Tijdens de presentaties aan Nederlandse journalisten besteedde het bedrijf veel tijd aan zijn nieuwste serie: Orange is the New Black. Het was de tweede Netflix Original ooit, na het succes van House of Cards. Netflix stond nog aar aan het begin van een lange reeks exclusieve series en films.

Tijdens het bezoek spraken we ook met Netflix-topman Reed Hastings, die de ambitie uitsprak dat zijn bedrijf een kwart van de Nederlandse huishoudens zou bereiken. "We richten ons eerst op de pakweg 10 procent van de Nederlanders die graag buitenlandse series kijkt. Zij moeten nu nog lang wachten tot iets op de tv is te zien." Hastings vond Nederland toen een best lastige markt: "Jullie kijkgedrag is vrij conservatief vergeleken met andere landen."

Er is in tien jaar tijd veel veranderd, waaronder dat kijkgedrag. Inmiddels heeft ruim 40 procent van de Nederlandse huishoudens een Netflix-abonnement. De streamingdienst produceert aan de lopende band eigen series en films. En de abonnementsprijzen zijn omhoog gegaan. Tien jaar is een mooi moment om terug te blikken. We hebben input van alle Bright-collega's gevraagd en kwamen tot deze top 10.

House of Cards

De serie waar het allemaal mee begon: House of Cards, de eerste serie die je liet bingen. Met Kevin Spacey in de hoofdrol als Francis 'Frank' Underwood, een genadeloze en ambitieuze politicus in Washington. Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande: "Spacey stal de show, maar werd later gecanceld. Een narratief detail wat ik erg tof vond, is hoe het hoofdpersonage de vertelling soms direct tot de kijker richtte."

Stranger Things

Stranger Things is ook een favoriet van meerdere Bright-redacteuren, onder wie Floris Poort: "De serie kwam uit het niets, en had meteen de juiste toon te pakken. Geweldige nostalgie, een eerbetoon aan de blockbusterfilms van vroeger. Nu maar hopen dat ze het niet te ver uitmelken."

Better Call Saul

De verslavende spin-off van Breaking Bad over het leven van de corrupte, egocentrische advocaat James 'Jimmy' McGill, ook wel Saul Goodman, magistraal gespeeld door Bob Odenkirk. De serie komt uiteindelijk in het zesde en laatste seizoen samen met de verhaallijn van Breaking Bad.

Black Mirror

De sciencefiction-serie die de toekomst lijkt te voorspellen. Soms haalt de realiteit Black Mirror zelfs al in. Na vier jaar afwezigheid keerde Black Mirror dit jaar weer terug (we spraken de acteurs). "Black Mirror laat je zien hoe de wereld eruit zou zien in een dystopische toekomst", aldus Bright-stagiair Wolter Kok. Black Mirror is ook een van de favorieten van presentator Eric Bouwman: "We worden continu verrast en verleid met de nieuwste technologie, en hoe het ons leven zou moeten verrijken. Maar als die tech zich tegen ons keert - wat dan?"

After Life

Een comedy-drama over een depressieve man (Ricky Gervais), die in de put zit na het overlijden van zijn vrouw. Zelden is er zo’n geestige serie over rouw en depressie gemaakt. Gervais schreef het script en regisseerde het ook zelf. Bright-presentator Bram van Dijk: “Geweldig en grappig. En als hobby-squasher vergeet ik squash-scène nooit meer. Met bier op verschijnt Gervais op de baan en na een kotspartij verslaat hij toch zijn zwager, terwijl hij de hele tijd ‘unlucky!’ roept.”

The Crown

Kosten nog moeite zijn gespaard om de geschiedenis tot leven te wekken. Redacteur Floris Poort: “Je krijgt het gevoel dat je het Britse koningshuis echt gaat begrijpen en bekende gebeurtenissen komen door die lens in een ander daglicht te staan. Het is haast jammer dat de serie doorgaat tot in de recente geschiedenis, als het gesteggel tussen de royals toeneemt en de serie onaangenamer aanvoelt.”

La casa de papel

Deze serie begon op de Spaanse tv, maar sloeg internationaal zó aan, dat Netflix de boel overnam. Inmiddels zijn er vijf seizoenen die vertellen over een groep bankrovers die de politie en overheid altijd net een stap voor zijn. "Tot ver voorbij het absurde, maar dat maakt dit heerlijke wegkijk-tv", vindt Floris Poort. Dit najaar volgt een prequel, die laat zien wat publiekslieveling Berlin eerder uitspookt.

The Queen's Gambit

De serie speelt in de jaren 50 en 60, als een jonge roodharige vrouw de stoffige schaakwereld komt opschudden met briljant spel. Bright-presentator David Lemereis: "Ik schaak niet, maar ik zat aan de buis gekluisterd. Dat een serie over schaken zo boeiend kan zijn."

Narcos

Kijk vooral de eerste twee seizoenen van Narcos, raadt Floris Poort aan. "Want na de verhaallijn rond Pablo Escobar gaat het bergafwaarts. Maar die Escobar-seizoenen zijn dan ook ontzettend sterk. Wagner Moura zet Escobar ijzersterk neer, even charmant als nietsontziend."

Tiger King

Netflix heeft veel goede true crime-series, zoals Mindhunter en Making A Murderer. Maar we besluiten dit lijstje met de bizarre docuserie Tiger King, over de excentrieke, compleet doorgedraaide dierentuinbaas Joe Exotic, en nog meer zonderlinge figuren in de wereld van de fokkers en beschermers van tijgers in de VS. Exotic belandt uiteindelijk in de gevangenis, wegens het opdracht geven tot een huurmoord.

Reageer: waren jouw favoriete Netflix-series aller tijden? Laat het weten.