E-bike-onderhoud: zoveel kost het gemiddeld

©Cube

e-bike onderhoud elektrische fiets reparatie onderhouden
12 september 2023 om 00:11
Laatste update: 12 september 2023 om 00:28

Aan het onderhoud van hun elektrische fiets geven Nederlanders jaarlijks in totaal 217 miljoen euro uit. Het grootste deel gaat naar een basisonderhoudsbeurt. Het repareren van de accu kost gemiddeld het meeste.

Elke e-bike heeft eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Veel Nederlanders laten hun elektrische fiets dan ook regelmatig nakijken. De Nederlandse e-bike-bezitter besteedt gemiddeld 39 euro per jaar aan het onderhoud van de elektrische fiets, goed voor een jaarlijkse onderhoudsmarkt van 217 miljoen. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder 5000 Nederlanders.

Het meeste geld wordt er uitgegeven aan de basisonderhoudsbeurt, die goed is voor 63 procent van de jaarlijkse omzet. Zo'n basisonderhoudsbeurt kost gemiddeld 48 euro. Een accu-reparatie kost gemiddeld het meest (76 euro), maar neemt 11 procent van de totale onderhoudsuitgaven in beslag. Tien procent gaat naar de banden. De onderhoudskosten voor verlichting (gemiddeld 9 euro) en remmen (19 euro) zijn het laagst.

Fietsenwinkel

Zeven op de tien e-bikes worden voor onderhoud naar een fietsenwinkel gebracht. Minder vaak wordt het onderhoud gedaan door de fabrikant (11 procent), de eigenaar (10 procent) of een particulier (2 procent).

Slechts 7 procent van de eigenaren van elektrische stadsfietsen laat geen jaarlijks onderhoud uitvoeren.

Proefrit op een e-bike? Hier moet je op letten