Dit zijn de iPhone 15 Pro en Pro Max: titanium behuizing, actieknop en zoomlens

©Apple

iPhone 15 pro max titanium apple store
12 september 2023 om 20:30
Laatste update: 13 september 2023 om 19:01

Apple heeft de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max gepresenteerd. De nieuwe iPhones hebben voor het eerst een titanium behuizing, een instelbare actieknop en gebruiken de nieuwste A17 Bionic-chip. Het Max-model heeft als eerste iPhone een periscopische zoomlens.

Kijk ook: Onze eerste indruk van de iPhone 15 en 15 Pro Max

De nieuwe Pro-modellen zijn dankzij hun titanium behuizing lichter dan voorgaande iPhones: het zijn de lichtste Pro-modellen ooit. Specifiek wordt er Grade 5-titanium gebruikt, hetzelfde type waar ook de Marsrovers van worden gemaakt. Aan de binnenkant zit een frame van aluminium.

De randen van de iPhone 15 Pro's zijn mat geborsteld. Bovendien maakt de nieuwe behuizing het repareren van de toestellen volgens Apple veel makkelijker. Dat gebeurde vorig jaar ook al met de reguliere iPhones, een stap die goed werd ontvangen door externe reparateurs.

Console-games op iPhone

Toch is de batterijduur toegenomen, zowel door grotere accu's als door de snellere en efficiëntere A17-chip. De chip is de eerste 3nm-chip van Apple: kleiner, met de verbindingen dichter op elkaar voor snellere prestaties tegen een lager stroomverbruik. Met die stap is Apple het eerste bedrijf in de mobiele markt dat op dit formaat overgaat.

De GPU is totaal opnieuw ontworpen en heeft nu 6 kernen, en is 20 procent sneller dan het vorige model. Games beloven langer en beter te draaien op dit onderdeel van de chip, en met betere belichting dankzij ondersteuning voor het geavanceerde ray-tracing, waarbij licht realistisch wordt weergegeven. Console-games zijn daarom speelbaar op de iPhone. Zo verschijnt het nieuwe Assassin's Creed Mirage ook voor iPhone 15 Pro, net als Resident Evil Village en Resident Evil 4 Remake.

Vernieuwde camera's

De hoofdcamera van de 15 Pro en 15 Pro Max is er opnieuw eentje met 48 megapixels, maar de sensor zelf is groter geworden. Standaard worden foto's nu op 24 megapixels gemaakt. Diepte-data worden nu altijd vastgelegd, zodat je naderhand kan beslissen om van een normale foto een portretfoto te maken en daarbij de scherptediepte nog kan aanpassen.

De 0,5x-ultragroothoeklens heeft een 12-megapixel sensor. De 15 Pro heeft opnieuw een 3x-telefotolens met 12-megapixels en een digitale zoom van 2x.

De grootste cameravernieuwing is dit jaar exclusief voor het Max-model. De 15 Pro Max heeft als eerste iPhone een periscopische zoomlens. Dat is een lagere lens die niet uit de iPhone steekt, maar in de behuizing zit gebouwd. Met spiegeltjes wordt het licht via een langere weg naar de sensor geleid, waar het beeld vergroot aankomt. De Max heeft daardoor een zoombereik van 5x, dubbel zoveel als voorgaande iPhones.

In het ProRes-formaat kan nu ook worden gefilmd in 4K60-formaat. Ook kunnen ruimtelijke video's worden gemaakt met de 15 Pro-modellen, die later bekeken kunnen worden op de Apple Vision Pro-bril. Er wordt dan met twee lenzen tegelijk gefilmd, zodat het beeld straks afzonderlijk aan elk oog wordt getoond.

Actieknop die je zelf kan instellen

Ook nieuw is de actieknop. Die zit boven de volumeknoppen, waar bij elke andere iPhone tot nu toe de stil-schakelaar zat. De actieknop kan als die schakelaar dienen, maar aan andere functies worden gekoppeld. Zo kan bijvoorbeeld de camera worden gestart met een druk op de knop. Vorig jaar kreeg de Apple Watch Ultra ook al zo'n instelbare knop, waarmee gebruikers snel bepaalde apps kunnen openen.

De iPhone 15 Pro-modellen hebben dezelfde schermformaten als de afgelopen jaren: de Pro in 6,1 inch en de Pro Max in 6,7 inch. Wel zijn de schermranden van de Pro-toestellen smaller dan voorheen.

USB-C voor snellere data-overdracht

Ook de Pro-modellen hebben een usb-c-aansluiting. De aansluiting zit al jaren in iPads en Macs, maar iPhones hadden nog Lightning. Dat mag vanaf eind volgend jaar niet meer in de EU, en dus gaat Apple nu overstag.

De iPhone 15 Pro en 15 Pro Max hebben een snellere usb-c-poort dan de reguliere iPhones. Met een geschikte usb 3-kabel kunnen data veel sneller worden overgezet dan tot nu toe, met een snelheid tot 40Gbps. Ter vergelijking: de Lightning-kabels konden maximaal 480Mbps aan. Tien keer sneller dus, handig voor wie met de Pro-modellen foto's op RAW-formaat of video's in ProRes-formaat maken.

De nieuwe iPhones ondersteunen naast MagSafe ook Qi 2. De nieuwe versie van de open draadloze laadstandaard is op MagSafe gebaseerd en werkt dus ook met magneten. Dat betekent dat je binnenkort dus een ruimere keus hebt in draadloze laadmogelijkheden.

Prijzen

De iPhone 15 Pro en 15 Pro Max zijn er in zwart, zilver, blauw en grijs. De iPhone 15 Pro is er met 128GB vanaf 1229 euro, ruim 100 euro minder dan de iPhone 14 Pro van vorig jaar. De iPhone 15 Pro Max start bij 1479 euro, wat 100 euro meer is dan de 14 Pro Max, maar wel met 256GB opslag in plaats van 128GB. 

Apple presenteerde dinsdagavond ook de iPhone 15 en 15 Plus.

Volg hier onze updates over de iPhone 15.