©Unsplash

apple iPhone verkoop productie china verbod vergelding witte huis

VS: 'Chinees overheidsverbod op iPhones is een ongepaste vergelding'

14 september om 10:03

De Chinese overheid heeft het gebruik van iPhones voor medewerkers verboden. Het Witte Huis spreekt van een 'ongepaste vergelding'.

Vorige week werd bekend dat medewerkers van Chinese overheidsinstanties geen iPhone meer mee naar kantoor mogen nemen, en er geen werkgerelateerde zaken op mogen afhandelen. "Het lijkt een deel van het soort agressieve en ongepaste vergelding tegen Amerikaanse bedrijven te zijn dat we in het verleden vanuit China hebben gezien", zegt John Kirby, veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis.

Gevolg van handelsoorlog

De Amerikaanse regering kijkt volgens Kirby "met zorg" naar de situatie. Die lijkt onder meer te zijn ontstaan omdat Apple de fabricage van iPhones steeds meer uitwaaiert over verschillende landen. Sinds de opkomst van de iPhone wordt die al grotendeels in China gemaakt, in fabrieken van het Taiwanese Foxconn. Dat bedrijf opent nu meer fabrieken buiten China, onder meer in Maleisië, Vietnam en India.

Apple en Foxconn hebben die beweging al in 2019 ingezet, nadat de VS onder president Trump een handelsoorlog met China begon. Sindsdien lijkt Apple op meer landen te wedden voor de fabricage van de iPhone, het belangrijkste product van het bedrijf. De eerste lichting iPhone 15-toestellen komt nu bijvoorbeeld voor het eerst zowel uit India als China.

Huawei slachtoffer, vergelding nu naar Apple

Groot slachtoffer van de Amerikaans-Chinese handelsstrijd werd Huawei. De Chinese telefoonmaker werkt nu aan een wederopstanding met nieuwe toestellen, en de insteek lijkt vooral om de Chinese gebruiker op zijn vaderlandsliefde te wijzen. Ook andere Chinese bedrijven werden geraakt door de handelsoorlog, waardoor de concurrerende Chinese tech-sector opeens stukken minder bedreigend werd.

China stelt dat er geen sprake is van een verbod. "Maar onlangs merkten we veel mediablootstelling van beveiligingsincidenten met betrekking tot de telefoons van Apple", aldus een Chinese overheidswoordvoerder. Het is niet duidelijk op welke incidenten de Chinese overheid wijst.

Lees meer nieuws over Apple.