©HP

hp spectre fold laptop opvouwbaar scherm tablet computer gadget

HP probeert iets nieuws: twee opvouwbare laptops en een tablet in één

14 september om 16:35
Laatste update: 14 september om 17:22

De nieuwe HP Spectre Fold is te gebruiken als een enorme tablet, als een grote laptop met 17-inch scherm maar ook als kleintje met 12,3-inch-scherm. Het apparaat kost ook evenveel als drie van die gadgets samen.

Vouwtelefoons zijn al vrij gangbaar, hoewel ze in westerse landen nog niet echt populair zijn. Ook laptops met een vouwbaar scherm zijn in opkomst, maar er wordt nog volop geëxperimenteerd met de vorm. De nieuwe HP Spectre Fold lijkt ook zo'n experiment en meteen eentje met een record. Het gaat volgens HP om de dunste en kleinste 17 inch laptop met vouwscherm ter wereld.

Dat klinkt misschien als een loze claim van HP, want hoeveel van die opvouwbare laptops zijn er nou echt? Asus heeft er bijvoorbeeld eentje. Deze HP Spectre Fold werkt op een vergelijkbare manier. In de kern is het apparaat een groot 17-inch oled-touchscreen met een vouw in het midden.

Op drie manieren gebruiken

Het grote scherm kan liggend worden gebruikt, als enorme tablet. Er is ook een kickstand, waarmee het apparaat rechtop kan worden gezet. Met een toetsenbord en een muis is het dan haast een desktopcomputer.

En als je het scherm doormidden vouwt, dan krijgt het de vorm van een laptop. Klik het bijgeleverde toetsenbord op de onderste helft en het ís een laptop.

Nogal duur

Met een prijs vanaf 5000 dollar is dit niet alleen de lichtste maar ook zeker een van de duurste laptops met vouwscherm. De ThinkPad X1 Fold kostte bij introductie bijvoorbeeld de helft: 2500 dollar. En de 17-inch Asus Zenbook 17 Fold kost 2500 euro.

De Spectre Fold draait op een Intel Core i7-1250U, heeft 16GB werkgeheugen, 1TB opslag. Het scherm heeft een totale resolutie van 1920 x 2560 pixels.

De laptop komt in eerste instantie in de VS op de markt, vanaf oktober. Later deze herfst wordt het apparaat ook in 'selecte andere landen' uitgebracht.

Lees meer gadget-nieuws.