© ASUS

ASUS toont laptop met vouwbaar oled-scherm van 17 inch
CES 2022

ASUS toont laptop met vouwbaar oled-scherm van 17 inch

06-01-2022 12:49 Laatste update: 12:54

ASUS heeft op de techbeurs CES een laptop met opvouwbaar oled-scherm getoond. Het apparaat is daarmee als tablet, laptop of groot scherm te gebruiken.

Smartphones met een opvouwbaar scherm zijn er al een paar jaar en de eerste laptops met vouwscherm maakten in 2020 al hun debuut als prototype. ASUS heeft zijn prototype inmiddels doorontwikkeld tot een echt product: de ZenBook 17 Fold. Die 17 slaat op het 17,3 inch-formaat van het scherm van de laptop.

Dat grote oled-scherm heeft een vouw in het midden. Helemaal opengevouwen kan de laptop als groot 17 inch-scherm of tablet gebruikt worden, met een schermresolutie van 2560x1920 pixels. Half opengevouwen is het een laptop: de liggende schermhelft toont dan een virtueel touch-toetsenbord, de staande helft is een 12,3 inch beeldscherm met een resolutie van 1920x1280 pixels.

Luister ook onze podcast:

Dichtgevouwen beter draagbaar

Ook dubbelgevouwen heeft de 17 inch-laptop dus het fysieke formaat van een 12,5 inch-laptop: een stuk beter draagbaar dan zo'n groot model. Dichtgevouwen komt de dikte op 17,4 millimeter, uitgevouwen op 8,7 millimeter.

De ZenBook 17 Fold draait op een nieuwe 12e generatie Intel Core i7 U-chip met tot 16GB werkgeheugen en 1TB opslagruimte. Speciale software van ASUS moet Windows helpen te begrijpen in welke stand de laptop staat: staand of liggend, open, half open of dicht.

Later dit jaar

De vouwbare laptop van ASUS komt in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt. Prijzen zijn nog niet bekend, ook is niet duidelijk of de laptop in Nederland op de markt komt.

ASUS komt ook met een traditionele laptop met oled-scherm, de nieuwe ZenBook 14 OLED. Die laptop krijgt een 14 inch oled-scherm met 90Hz-verversing, 2.8K-resolutie en keuze uit 12e generatie Intel Core i7 P-chip of AMD Ryzen 5000-chip. Ook deze laptop verschijnt in het tweede kwartaal, voor nog onbekende prijs.

Lenovo en Samsung

Lenovo kwam vorig jaar al met een laptop met een opvouwbaar scherm. Op de CES 2022 heeft Samsung nu ook een prototype laten zien van een laptop met een vouwscherm.

Chipfabrikant Intel zei op de beurs dat er later dit jaar meer fabrikanten met 'vouwlaptops' komen.

Getest: laptop met opvouwbaar scherm