©Unsplash

Chromebooks moeten langer meegaan: Google belooft tot 10 jaar updates

Chromebooks moeten langer meegaan: Google belooft tot 10 jaar updates

14-09-2023 18:03

Google komt tegemoet aan kritiek uit het onderwijs op de levensduur van Chromebooks, de goedkope laptops met zijn Chrome OS-systeem. Google gaat vanaf 2024 tot 10 jaar software-updates bieden.

Google wil dat Chromebooks langer meegaan en is van plan om de laptops voor maximaal 10 jaar van software-updates te voorzien. Met de stap hoopt het bedrijf tegemoet te komen aan de zorgen van schoolbesturen over de relatief korte levensduur van de goedkope laptops, meldt The Wall Street Journal. Het nieuwe beleid gaat volgend jaar in en moet ervoor zorgen dat geen enkele bestaande Chromebook de komende twee jaar verloopt.

Chromebooks zijn populair in het onderwijs door hun lage prijzen, maar sommige software die in lessen wordt gebruikt werkt niet meer na de zogenaamde vervaldatum voor automatische updates. Niet-ondersteunde Chromebooks kunnen ook niet worden gebruikt voor verplichte statustests, zelfs al werkt de hardware nog gewoon. Scholen zijn dan genoodzaakt om nieuwe laptops te kopen en de oude Chromebooks worden e-waste.

Vervaldata

Google hanteert momenteel vervaldata op basis van de introductiedatum van specifieke modellen Chromebooks. Nieuwe modellen worden 8 jaar ondersteund, maar oudere Chromebooks slechts 5 jaar. Vanaf volgend jaar ondersteunt Google meer Chromebooks tot tien jaar na hun releasedatum. De wijziging wordt ook met terugwerkende kracht van toepassing op laptops die sinds 2021 zijn uitgebracht. 

Google zegt bij het aanpassen van het vervalbeleid samen te werken met fabrikanten van onderdelen van de laptops. Zij moeten onder meer een veiligheids- en prestatiegarantie kunnen geven. Binnenkort werkt Google zijn pagina over de automatische updates, de Auto Update Expiration, bij met de nieuwe vervaldata per model Chromebook.

Ook kritiek op reparatiebeleid

De Amerikaanse non-profitorganisatie Public Interest Research Group (PIRG) uitte onlangs niet alleen kritiek op het updatebeleid van de Chromebooks, maar ook op de relatief hoge kosten voor reparaties van de laptops. De reparaties zouden ook worden belemmerd door schaarste aan reserveonderdelen bij Chromebook-fabrikanten.

Lees meer tech-nieuws.