©Apple

apple iPhone 15 pro max productieproblemen lange levertijd

'Apple worstelt met productieproblemen iPhone 15 Pro Max'

18 september 2023 om 11:00

De grootste en meest vernieuwde iPhone van dit jaar kampt met productieproblemen, die de lange levertijd tot in november zouden verklaren.

Wie die de nieuwe iPhone 15 Pro Max probeert te bestellen, zag het de afgelopen dagen al: de levertijd van veel uitvoeringen schiet nu al door tot eind oktober of begin november. Een mogelijke verklaring kwam dit weekend van de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo: de vraag naar die 15 Pro Max is groter dan die naar de 14 Pro Max vorig jaar.

Ondertussen zouden er bovengemiddeld veel productieproblemen zijn bij de grootste iPhone. "Huidige iPhone 15 Pro Max-verschepingen zijn lager door een later schema voor massaproductie en de huidige uitdagingen bij de productie zijn meer uitgesproken dan bij andere modellen", aldus Kuo.

Gewone Pro minst populair

De vraag naar de iPhone 15 en 15 Plus is "grofweg gelijk aan vorig jaar", stelt de analist. De iPhone 15 Pro is vooralsnog minder populair dan zijn voorganger, volgens Kuo is dat te wijten aan de populariteit van de 15 Pro Max, de enige nieuwe iPhone met 5x-zoomlens.

De grootste vertraging zit op de lichtgekleurde Max-modellen, met de kleuren 'naturel titanium' en 'wit titanium'. In Nederland begint en die kleuren nu bij levering in de tweede of derde week van november, terwijl de blauwe en zwarte varianten al eind oktober te krijgen zijn. De iPhone 15 Pro is al vanaf de tweede week van oktober leverbaar, de iPhone 15 en 15 Plus al vanaf de laatste week van september of de eerste week van oktober leverbaar, afhankelijk van de kleur.

Lees meer nieuws over de iPhone 15.