©Bright

Gebruik van X mogelijk niet meer gratis: Musk oppert verplicht abonnement

Gebruik van X mogelijk niet meer gratis: Musk oppert verplicht abonnement

19-09-2023 00:27 Laatste update: 19:43

Elon Musk zegt dat X, voorheen Twitter, uiteindelijk zal overstappen op een verplichte 'kleine maandelijkse betaling' voor het gebruik van het platform. 

"Het is de enige manier die ik kan bedenken om grote legers van bots te bestrijden", zei Musk in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Als voor elk account 'een paar dollar' moet worden betaald, dan zouden de kosten voor de makers van bots volgens Musk al snel te hoog worden. Hij ging niet in op het exacte bedrag of wanneer zo'n verplicht abonnement wordt ingevoerd.

Musk zei verder dat X momenteel 550 miljoen maandelijkse gebruikers heeft, die elke dag tussen 100 en 200 miljoen berichten plaatsen. Maar het is niet duidelijk of hij ook bots onder deze aantallen accounts meetelt. In het eerste kwartaal van 2022 had Twitter nog 229 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Premium-abonnement

X heeft sinds vorig jaar al een abonnement, X Premium (voorheen Twitter Blue), waarmee je een blauw vinkje op je profiel krijgt, minder advertenties ziet, voorrang krijgt in zoekopdrachten en toegang krijgt tot enkele exclusieve functies, zoals de optie om langere berichten te schrijven en berichten na publicatie te bewerken. X Premium kost in Nederland 9,68 euro per maand. Volgens een schatting heeft X momenteel maar zo'n 800.000 abonnees.

De bijeenkomst met Netanyahu volgde na kritiek van burgerrechtengroepen op het beleid van Musk, die tot een toename van de haat en onverdraagzaamheid op het platform zou hebben geleid. In het gesprek zei Musk 'tegen antisemitisme' te zijn en tegen 'alles wat haat en conflicten bevordert'.

Volg ons ook op X.