©Microsoft

Uitgelekte e-mail topman: Microsoft wilde Nintendo overnemen

Uitgelekte e-mail topman: Microsoft wilde Nintendo overnemen

19-09-2023 11:21 Laatste update: 19:50

Microsoft-gamebaas Phil Spencer wilde dat zijn bedrijf Nintendo zou overnemen. De Xbox-topman noemde het Japanse gamebedrijf 'de belangrijkste troef op game-gebied'. 

Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Spencer aan twee Microsoft-managers uit augustus 2020. Hij schrijft daarin dat een overname van Nintendo het 'belangrijkste moment van zijn carrière' zou zijn. "Ik denk eerlijk gezegd dat het een goede zet voor beide bedrijven zou zijn." Spencer schrijft dat hij 'talloze gesprekken' heeft gehad met de leiding van Nintendo over een 'nauwere samenwerking'.

De mails komen naar buiten in het kader van de rechtszaak tussen de Amerikaanse toezichthouder FTC en Microsoft over de overname van gamereus Activision Blizzard. "Ik heb het gevoel dat als een Amerikaans bedrijf een kans zou maken bij Nintendo, we waarschijnlijk in de beste positie verkeren", aldus de Xbox-baas. De raad van bestuur van Microsoft zou destijds een poging tot een overname van Nintendo 'als de gelegenheid zich voordoet' hebben gesteund.

Meer game-overnames

Microsoft kondigde begin 2022 de overname van Activision Blizzard voor een recordbedrag van zo'n 69 miljard dollar. Toezichthouders in meerdere landen maakten bezwaar, maar onder andere de Europese Unie ging uiteindelijk wel akkoord. De overname kan mogelijk binnenkort alsnog doorgaan. 

Uit eerdere documenten uit de zaak bleek dat Microsoft ook overwoog om grote gamestudio's over te nemen, waaronder Sega, Square Enix en Bungie. Die laatste studio werd in 2022 overgenomen door Sony.

In de nieuwe documenten lekte ook een nieuw ontwerp voor de Xbox Series X uit.

Lees meer game-nieuws.