© Yasin Hemmati

Steengoede vinding: e-bakstenen die warmte opslaan zijn alternatief voor waterstof

Steengoede vinding: e-bakstenen die warmte opslaan zijn alternatief voor waterstof

20-09-2023 09:51

De komende decennia moet de Europese industrie minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Nu wordt daarvoor vooral gekeken naar waterstof, dat aardgas kan vervangen. Maar een Amerikaanse startup lost het probleem op een andere manier op: met bakstenen waar zeer efficiënt warmte in wordt opgeslagen.

Electrified Thermal Solutions (ETS) ontwikkelt een thermische batterij, de Joule Hive. Die slaat energie gegenereerd uit groene bronnen op in de vorm van warmte. Vooral wanneer de zon schijnt of er veel wind is, kan op die manier goedkoop energie worden opgeslagen. Wanneer die energie nodig is, wordt gas of lucht door de batterijen geblazen om de opgeslagen warmte beschikbaar te maken.

De warmte in de Joule Hive kan gebruikt worden voor meerdere toepassingen. Volgens het bedrijf is de technologie inzetbaar in de industrie, bijvoorbeeld om hoogovens aan te drijven in staal- of glasfabrieken. Ook kan de thermische energie worden gebruikt om gebouwen te verwarmen of om turbines aan te drijven als het aanbod uit hernieuwbare bronnen laag is, bijvoorbeeld 's nachts.

Simpele technologie

De technologie achter de Joule Hive is volgens het bedrijf behoorlijk simpel. Een batterij bestaat uit een hoop 'e-bakstenen' die gedoteerd zijn met halfgeleidende materialen. De e-bakstenen worden samen met traditionele vuurstenen in bepaalde patronen gestapeld, waardoor 'bijna op vlamtemperatuur' warmte geleverd kan worden. Het systeem fungeert volgens ETS tegelijkertijd als verwarmingselement, opslagmedium en warmtewisselaar.

Doordat het systeem simpel is, is het ook betrouwbaar en goedkoop, zegt het bedrijf. Er zijn geen nieuwe fabricagetechnieken nodig om de Joule Hive te produceren. Doordat de materialen die gebruikt worden relatief makkelijk te verkrijgen zijn, daalt ook de kans op problemen met de toeleveringsketens. Dat maakt de technologie meteen inzetbaar en schaalbaar, aldus ETS.

Veel goedkoper dan groene waterstof

Volgens ceo Dan Stack, die met TechCrunch sprak, kunnen de e-bakstenen warmte uren- of zelfs dagenlang vasthouden. Zo'n 95 procent van de elektriciteit die erin ging, kan worden teruggewonnen als warmte, zegt hij. Volgens Stack kunnen temperaturen tot 2000 graden Celsius geproduceerd worden.

Het bedrijf zegt dat warmte van de Joule Hive minstens drie keer zo goedkoop is als groene waterstof. De komende jaren moet de productie van groene waterstof in Europa fors worden opgeschaald om de CO2-uitstoot van de industrie te verlagen, maar volgens critici zal de productie van de energiedrager altijd duur blijven. Als de technologie van ETS inderdaad zo opschaalbaar en goedkoop blijkt als het bedrijf beweert, zouden e-bakstenen dus wel eens een waardig alternatief kunnen zijn voor groene waterstof. 

Lees meer tech-nieuws.