©Toyota

toyota elektrische auto actieradius accu batterij solid state

Toyota komt met EV met nieuwe accu: 800 km rijbereik, goedkoper en sneller opladen

15 september 2023 om 21:34
Laatste update: 15 september 2023 om 21:36

Toyota wil in 2026 een elektrische auto lanceren met een actieradius van 800 kilometer. De EV krijgt een nieuwe accu, die niet alleen goedkoper is maar ook in 20 minuten is op te laden.

Toyota heeft een vooruitblik gegeven op de nieuwe accu's die in zijn komende generatie elektrische auto's zullen zitten. Het gaat om vier verbeterde accu's: drie met vloeibaar elektrolyt, wat gangbaar is in EV's, en één nieuwe vastestofbatterij (solid state). Toyota verbetert in de nieuwe accu's de energiedichtheid, de oplaadsnelheden en de productiekosten. "We zullen verschillende opties voor batterijen nodig hebben, net zoals we verschillende varianten van motoren hebben", aldus Toyota-topman Takero Kato. 

Goedkoper te produceren

De drie accu's met vloeibaar elektrolyt hebben de namen Performance, Popularised en High Performance. De Performance-accu’s komen als eerste in Toyota-EV's te zitten, vanaf 2026. Ze zijn lichter en 20 procent goedkoper te produceren dan de accu’s in de huidige bZ4X, die momenteel in Nederland 47.000 euro kost.

De Performance-batterij is van 10 tot 80 procent op te laden in 20 minuten en maakt een actieradius van 800 kilometer mogelijk. De accu’s worden in de jaren daarna nog eens 10 procent goedkoper en een rijbereik van duizend kilometer wordt mogelijk.

De Popularisation-accu's moeten 40 procent lagere kosten krijgen, wat een elektrische Toyota van minder dan 30.000 euro mogelijk zou maken. Dit type krijgt een rijbereik van zo’n 600 kilometer.

Vastestofbatterij

Toyota wil vanaf 2027 komen met zijn eerste elektrische auto met een solid-state-accu, die een actieradius van ruim 1000 kilometer krijgt en in 10 minuten is op te laden. Bij de tweede generatie van die accu, die na 2028 verschijnt, wordt het rijbereik zelfs ruim 1200 km, maar andere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees ook: Baanbrekende technieken bij Tesla: 'Auto wordt veel goedkoper te produceren'