©Hue

Philips Hue Bridge ondersteunt nu Matter: dit heb je er aan

Philips Hue Bridge ondersteunt nu Matter: dit heb je er aan

20-09-2023 13:56 Laatste update: 21-09-2023 15:33

De Philips Hue Bridge heeft een langverwachte update met ondersteuning voor de universele smart home-standaard Matter gekregen.

LEES OOK: Philips Hue gaat inloggen met een account verplichten

Signify heeft de ondersteuning van Matter toegevoegd aan de Philips Hue Bridge. Dit wordt uitgerold via een software-update. Met Matter kun je Philips Hue-producten gebruiken in combinatie met slimme apparaten en apps van andere fabrikanten. Signify beloofde een jaar geleden al Matter te gaan ondersteunen, maar in het voorjaar werd de update nog uitgesteld

Lampen van andere merken bedienen

Door de ondersteuning van Matter kun je slimme lampen van andere merken die aan je Hue-bridge gekoppeld zijn bedienen via andere smart home-apps, zoals de Woning-app van Apple, Google Home of Amazon Alexa. De Hue Bridge is het apparaat dat draadloos opdrachten doorgeeft aan je Hue-apparaten.

Niet voor iedereen is het een must om Matter-ondersteuning aan te zetten. Als je alleen Hue-lampen en accessoires via de Hue-app of Apple HomeKit gebruikt, dan voegt de Matter-ondersteuning voor de bridge weinig toe.  

De update is te checken via de instellingen van de bridge. Matter toevoegen gaat daarna via de Hue-app, bij de Instellingen onder Smart Home en daarna tik je op het plusje en kies je 'Andere apps'. Je ziet dan het Matter-logo en kunt de stappen doorlopen.

Je hebt wel een zogeheten Matter-borderrouter nodig. Dat kan bijvoorbeeld ook een Apple TV of een HomePod zijn. Bij het overschakelen naar Matter verliezen Apple-gebruikers mogelijk enkele HomeKit-functies, zoals Adaptive Lighting.

Philips Hue heeft sinds kort meer dan slimme verlichting. Signify bracht onlangs namelijk de eerste Hue Secure-beveiligingscamera's op de markt.

Matter 1.2 verschijnt binnenkort

Matter is de wereldwijde smart home-standaard die de meeste grote fabrikanten gaan ondersteunen. Het doel is om smart home-apparaten makkelijker met elkaar te laten samenwerken. 

Matter werkt momenteel nog niet met alle productcategorieën. Er is al wel ondersteuning voor onder meer slimme lampen, stekkers, schakelaars, thermostaten, sensoren, sloten, airco’s, zonwering en media-apparaten zoals tv’s.

Over enkele weken wordt een update naar Matter 1.2 verwacht, waarbij er meer productcategorieën worden toegevoegd, zoals deursloten, robotstofzuigers, koelkasten en vaatwassers. Zo kondigden Roborock en SwitchBot al stofzuigrobots aan met Matter 1.2.

Lees meer smart home-nieuws.