Bright 25 van 2022

Bright 25: Smarthome-standaard Matter doet ertoe

23 december 2022 om 11:03
Laatste update: 23 december 2022 om 11:23

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar. Op nummer 17 staat de nieuwe smarthome-standaard Matter, die het instellen en bedienen van slimme apparaten in huis makkelijker maakt.

We waren erbij in november in Amsterdam: de lancering van de eerste versie van Matter, de internationale standaard die smart homes simpeler moet gaan maken. Dankzij Matter hoef je straks niet meer uit te zoeken of bijvoorbeeld de slimme deurbel die je wilt kopen wel het juiste smart home-platform van jouw voorkeur ondersteunt, zoals Google Home of Apple HomeKit. Grote techbedrijven ondersteunen straks allemaal Matter, waardoor veel apparaten makkelijker met elkaar kunnen 'praten'. Al 280 bedrijven doen mee met Matter.

De nieuwe standaard kan het instellen van slimme apparaten in huis een stuk simpeler maken. Zo kan een app automatisch alle compatibele apparaten in een thuisnetwerk laten zien. Via een centrale app, of een spraakassistent als Siri, Google Assistant of Amazon Alexa, kan je alle gadgets bedienen.

Updates en nieuwe producten

Consumenten hebben nog wel wat geduld nodig voordat de belofte van Matter wordt waargemaakt. Bestaande apparaten moeten eerst worden bijgewerkt zodat ze Matter ondersteunen. Onder andere Google, Apple en Amazon hebben de afgelopen weken al zulke software-updates uitgebracht. De komende tijd verschijnen ook de eerste smart home-apparaten die met Matter zijn te bedienen. 

Nog niet alle soorten smart home-apparaten kunnen overweg met Matter. Ondersteuning voor onder meer beveiligingscamera's en huishoudelijke apparaten zoals robotstofzuigers volgt later pas. Maar het eerste begin is gemaakt. Er gloort hoop aan de smart home-horizon.

Meer over Matter in onze podcast: