©Amazon

Amazon maakt Alexa slimmer met AI - maar ze spreekt nog altijd geen Nederlands

Amazon maakt Alexa slimmer met AI - maar ze spreekt nog altijd geen Nederlands

20-09-2023 18:59 Laatste update: 21-09-2023 13:53

Amazon heeft een voorproefje gegeven van de nieuwe AI-functies die binnenkort naar zijn spraakassistent Alexa komen. Alexa wordt volgens het bedrijf dankzij generatieve AI 'slimmer en spraakzamer'. Ook moet het bedienen en automatiseren van smart home-apparaten makkelijker worden met de assistent en wordt de stem van Alexa verbeterd.

De met AI verbeterde versie van Alexa maakt gebruik van een groot taalmodel, vergelijkbaar met dat van chatbots zoals ChatGPT en Google Bard. Het AI-model is volgens Amazon geoptimaliseerd voor spraakinteracties, het geven van real-time informatie, entertainment en het besturen van je smart home.

Volgens het bedrijf kun je straks met Alexa 'bijna mensachtige interacties hebben'. Het systeem leert informatie over de gebruikers en hun voorkeuren. Zo weet Alexa wat je favoriete voetbalteam is. Ook kan je eerder gesprekken met Alexa voortzetten, waarbij je de assistent niet opnieuw bepaalde context hoeft te geven.

Met de AI-functie kun je ook teksten genereren en die naar anderen sturen. De AI-functies worden eerst in de VS gelanceerd op alle Echo-speakers die Amazon sinds 2014 uitbracht. Over een internationale release is nog niets bekendgemaakt. Amazon Alexa ondersteunt nog altijd geen Nederlands.

Complexe routines met je stem instellen

Alexa kan volgens Amazon met behulp van AI en samenwerkingen met 'honderdduizenden apparaten en diensten' beter omgaan met nuances en daardoor 'op een slimme manier actie ondernemen'. Je kunt ook complexe routines volledig met je stem programmeren. Dit gaf Amazon als voorbeeld van zo'n routine-opdracht: "Alexa, maak elke doordeweekse avond om 21 uur bekend dat het bedtijd is voor de kinderen, dim de lichten boven, doe de veranda-verlichting en zet de ventilator in de slaapkamer aan."

Alexa klinkt volgens een audiofragment ook een stuk prettiger in een toekomstige update, die begin volgend jaar verschijnt.

Handsfree noodhulp bellen

Alexa krijgt binnenkort ook de nieuwe functie Emergency Assist waarmee je handsfree hulpdiensten kunt bellen. Emergency Assist laat je ook contacten instellen die in geval van nood ook worden ingeseind. De functie kost 5,99 dollar per maand of 59 dollar per jaar. 

Amazon onthulde woensdagavond ook een hele reeks nieuwe smart home-apparaten, zoals slimme speakers, een slimme bril en tv-sticks. Daarover lees je hier meer