Op deze speakers werken Google Assistent en Alexa voor het eerst samen

©JBL

jbl slimme speaker Authentics google assistent smart assistant alexa oordoppen
30 augustus 2023 om 18:41
Laatste update: 30 augustus 2023 om 20:12

Audiomerk JBL heeft op de techbeurs IFA in Berlijn zijn nieuwe speakers en oordoppen onthuld. Daaronder zijn de nieuwe Authentics-speakers met klassieke looks en een unieke feature: je kunt Google Assistent en Amazon Alexa tegelijk gebruiken. Dat is volgens beide techreuzen het resultaat van een nieuwe samenwerking.

Voor de liefhebber van retro-looks heeft JBL een nieuwe lijn luidsprekers: JBL Authentics. Drie moderne speakers met bluetooth en wifi in een ouderwets ogend jasje. De JBL Authentics 200, 300 en 500 verschillen vooral in het aantal speakers. Zo heeft de Authentics 200 twee 1-inch woofers en een 5-inch woofer.

De Authentics 500 heeft drie 1-inch tweeters, drie 2,75-inch midwoofers en een 6,5-inch subwoofer. De 500 is de enige van de drie met Dolby Atmos-ondersteuning. Ondertussen is de Authentics 300 de enige van de drie die ook draadloos gebruikt kan worden, dankzij een ingebouwde batterij.

Zowel Google als Alexa luisteren naar je

De JBL-apparaten zijn de eerste slimme speakers waarmee je tegelijkertijd Google Assistent en Amazon Alexa kan gebruiken. De apparaten luisteren dus zowel naar 'Hey Google' als 'Hey Alexa'. Bij andere slimme speakers moet je bij de installatie één spraakassistent kiezen. 

Bij de JBL-speakers is het volgens Google en Amazon voor het eerst mogelijk de assistenten van beide bedrijven door elkaar te gebruiken. De bedrijven zeggen tegenover Bloomberg dat die functionaliteit voorlopig nog niet naar speakers van andere fabrikanten komt. Kortom: JBL heeft hiermee de primeur.  

"We zijn gefocust op deze ene integratie en kijken hoe dit gaat", zegt een topvrouw van Google. Dankzij een aantal universele commando's, ontwikkeld door Amazon, kan de ene assistent muziek of wekkers die door de andere assistent worden afgespeeld uitschakelen. De bedrijven zeggen geen stemopnames te delen. Opdrachten aan Alexa worden dus bijvoorbeeld niet naar de servers van Google gestuurd.  

De Authentics 200 kost 329,99 euro, de Authentics 300 kost 429,99 euro en de Authentics 500 kost 629,99 euro. De drie speakers zijn vanaf 15 september beschikbaar.

PartyBox Ultimate

De PartyBoxen van JBL zijn inmiddels bekend: grote luidsprekers met even groot geluid, professionele aansluitingen en opvallende verlichting. De grootste tot nu toe was de PartyBox 710 met in totaal 800W geluid voor een kleine 700 euro. Baas boven baas: de nieuwe JBL PartyBox Ultimate heeft 1100W, en dankzij twee 9-inch subwoofers een geluid dat 'twee basketbalvelden ver' te horen is.

Verder heeft de PartyBox Ultimate als eerste in de lijn wifi-ondersteuning, voor direct muziek streamen naar het apparaat zelf, op hogere kwaliteit. Daarom kan de Ultimate ook Atmos-muziek laten horen, zolang je een dienst hebt die muziek in Dolby Atmos aanbiedt, zoals Apple Music of Tidal.

De kleurrijke verlichting is ook weer aanwezig, en die loopt nu helemaal rondom de speaker. De verlichting beweegt automatisch mee met de muziek. Het gevaarte is vanaf donderdag beschikbaar voor 1499 euro.

Oordoppen die de omgeving doorlaten

De noise cancellation-opmars is al jaren bezig, maar soms wil je de omgeving helemaal niet wegdrukken. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld, dan is het wel zo prettig om je omgeving te kunnen horen. En noise cancellation kan na een paar uur gaan irriteren. Voor die gevallen heeft JBL de technologie OpenSound.

Dat zit in de nieuwe Soundgear Sense-oordoppen, die worden geleverd met een afneembare nekband voor extra stabiliteit bij het sporten, naast de oorhaken die aan de dopjes zitten. De oordoppen hebben grote 16,2 mm drivers, zodat de muziek toch stevig binnenkomt, zonder dat het omgevingsgeluid wordt weggedrukt. Pauzeer je de muziek, dan kun je de buitenwereld ongefilterd en onversterkt horen.

Volgens JBL ontsnapt er ondanks dat open ontwerp geen geluid, zodat er niemand met je kan meeluisteren. De Soundgear Sense-dopjes hebben een totale batterijduur van 24 uur: 6 uur in de dopjes, nog eens 18 in het doosje. Ze zijn IP54 zweet-, spat- en stofbestendig, en verkrijgbaar in zwart en wit. De open oordoppen kosten 149,99 euro en zijn vanaf 31 augustus te koop.

Lees ook: Deze bluetooth-speaker hoef je nooit op te laden