Automerk Nio lanceert eigen smartphone die naadloos met de auto samenwerkt

©Nio

nio phone nieuwe smartphone chinese elektrische auto ev polestar
21 september om 10:30
Laatste update: 21 september om 17:09

Nio, de Chinese fabrikant van elektrische auto’s, heeft een eigen smartphone aangekondigd. De Android-telefoon heeft een reeks functies die samenwerkt met de EV's van het merk.

De Nio Phone werkt bijvoorbeeld als autosleutel, waarbij de positie ten opzichte van de auto met ultra-wideband nauwkeurig wordt bepaald. Het ontgrendelen en vergrendelen werkt ook als de telefoon leeg is of uit staat. De Nio Phone is met de draadloze lader in de auto's extra snel op te laden. De telefoon kan tijdens een videogesprek zodra je in de auto stapt naadloos overschakelen naar het scherm in het dashboard. Met het systeem Nio Link moeten smartphone en auto naadloos samenwerken. Het bedrijf spreekt van een 'diepgaande integratie van software en hardware'.

Nio is het eerste Chinese automerk dat een eigen smartphone introduceert. Nio-topman William Li verwacht volgens CNBC dat de helft van de Nio-bezitters in China de nieuwe telefoon uiteindelijk zal kopen. De high-end telefoon gaat omgerekend tussen 900 en 1000 dollar kosten. Over een mogelijke release in Europa is nog niets bekend.

Nio is sinds vorig jaar ook in Nederland actief. Het merk verkoopt vijf EV-modellen en heeft in ons land ook enkele accuwisselstations.

Geïnspireerd op ontwerp van auto's

De Nio Phone is een vrij grote smartphone met een 6,81 inch 2k 120 Hz-scherm. De kleuren en materiaalcombinaties zijn volgens het bedrijf geïnspireerd op die van de carrosserie en interieur van zijn EV's. Twee modellen hebben achterop een combinatie van keramiek en nepleer, vier andere varianten hebben een achterkant van mat glas en dan is er nog een speciale editie.

Qua specs lijkt de smartphone op veel andere high-end telefoons: een Snapdragon 8 Gen 2-chip, 1TB opslag, 16 GB werkgeheugen, 5200 mAh-accu en achterop drie 50 megapixel-camera’s met Sony-sensoren. Opladen gaat bedraad met 66W en draadloos opladen kan met 50W.

Techmerken stappen in EV's

De smartphone is een manier voor Nio om meer geld te verdienen aan elke klant, al komt de Nio Phone ook voor andere consumenten in China op de markt. Concurrent Polestar, onderdeel van het Chinese Geely, is eveneens van plan een eigen smartphone uit te brengen. Die Polestar-telefoon zou in december verschijnen.

Daarnaast werken meerdere Chinese techbedrijven ook aan eigen EV's. Huawei kwam twee jaar geleden bijvoorbeeld met het automerk Aito, dat in China EV’s verkoopt die werken met Huawei’s besturingssysteem, waardoor ze makkelijker samenwerken met Huawei-telefoons. Huawei wil zijn autosoftware ook verkopen aan andere automerken. Verder komt de grote gadgetfabrikant Xiaomi begin volgend jaar met zijn eerste elektrische auto’s.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.