YouTube stort zich op AI: dit zijn de nieuwe functies

©YouTube

youtube ai video maken shorts ondertiteling nasynchronisatie
21 september 2023 om 16:30
Laatste update: 21 september 2023 om 17:06

YouTube komt met een aantal nieuwe AI-functies die videomakers helpen bij de productie van video's. Zo kunnen ze door commando's te schrijven met AI achtergrondbeelden voor hun Shorts genereren. Ook komt er een nieuwe YouTube-app voor video-bewerking.

Met de nieuwe YouTube-functie genaamd Dream Screen kun je door AI gemaakte videobeelden of achtergronden aan je Shorts toevoegen. Dat werkt door een prompt in te typen over wat je zou willen zien. Daardoor maak je sneller een Shorts-video met een flitsende achtergrond. YouTube kondigde de nieuwe optie donderdag aan tijdens een event in New York, waar meer nieuwe AI-mogelijkheden werden gepresenteerd.

Grote groei Shorts

Het Shorts-onderdeel krijgt de laatste jaren veel aandacht van YouTube, dat ermee de strijd aangaat met TikTok. De videodienst schermt nu met enorme kijkersaantallen voor Shorts, deels veroorzaakt door de eigen aanpassingen in de algoritmes. Het aantal dagelijkse views van YouTube Shorts is bijvoorbeeld gestegen van 50 miljard in januari naar nu ruim 70 miljard. Wereldwijd heeft YouTube meer dan 2 miljard ingelogde gebruikers per maand.

YouTube Create

Er komt ook een nieuwe app, YouTube Create, waarmee videomakers sommige bewerkingen van hun video's kunnen uitvoeren. Met de nieuwe productietools kun je zowel Shorts als langere video’s bewerken. Het gaat bijvoorbeeld om bijsnijden, ondertiteling en mogelijkheden voor het toevoegen van voice-overs. Ook biedt de Create-app toegang tot een collectie met effecten, filters, overgangen en royaltyvrije muziek.

De testversie van de Create-app is er voor Android in de eerste groep landen, maar nog niet in Nederland. Wanneer een iOS-app volgt, is nog niet bekend.

Nasynchronisatie makkelijker met AI

Verder brengt YouTube een door AI aangedreven nasynchronisatietool uit. Daarmee kun je sneller video's in meerdere talen aanbieden. Kijkers kunnen dan in de videospeler kiezen om de stem in een andere taal te horen. Die tool wordt momenteel door een kleine groep videomakers getest in het Engels. Portugees en Spaans. Wanneer het ook in het Nederlands werkt, is nog niet duidelijk.

Een andere AI-functie, Creator Music, maakt het eenvoudiger om de juiste muziek voor een video te vinden. Creator Music is nu beschikbaar in de VS en wordt binnenkort uitgebreid naar meer landen.

<script></script>

Brainstormen

De YouTube Studio krijgt ook een nieuwe AI-functie voor het bedenken van video-ideeën, wat videomakers moet helpen met het brainstormen. "Deze inzichten zijn gepersonaliseerd voor elk kanaal en gebaseerd op waar het publiek al naar kijkt en waarin het geïnteresseerd is", aldus YouTube. 

De nieuwe AI-mogelijkheden zijn bedoeld om videomakers te helpen. Volgens YouTube-ceo Neal Mohan brengt het 'creatieve kracht in de handen van miljarden mensen'.

Lyor Cohen, de baas over muziek op YouTube, benadrukt dat de videodienst 'op een verantwoorde manier' met AI wil omgaan. "Wat artiesten, songwriters en producenten doen is iets dat uniek menselijk is en niet door technologie kan worden vervangen. Wij zien AI als een hulpmiddel dat door kunstenaars kan worden gebruikt om hun creativiteit te versterken en te versnellen."

Lees meer nieuws over YouTube.