©Google

Hoe heet dat liedje nou? YouTube laat je nu zoeken door te neuriën

Hoe heet dat liedje nou? YouTube laat je nu zoeken door te neuriën

23-08-2023 16:39

Met een nieuwe YouTube-functie kun je liedjes vinden door de melodie te neuriën. Dat kon al langer met de Google-app, maar op YouTube is het eigenlijk veel handiger: zodra het liedje is herkend, kun je meteen naar de videoclip kijken.

Heb je een deuntje in je hoofd zitten maar kan je er niet opkomen welk nummer het is? Daar zijn al meerdere apps voor, maar ook YouTube heeft er nu een oplossing voor. De videodienst van Google is begonnen met het testen van de nieuwe functie 'neuriën om te zoeken'. Dit werkt via de optie om gesproken zoekopdrachten in de YouTube-app te doen.

Je moet meer dan 3 seconden neuriën, maar je kunt ook met je telefoon een geluidsopname maken van een liedje dat je hoort, vergelijkbaar met Shazam. "Zodra het nummer is herkend, word je in de YouTube-app naar relevante officiële muziekcontent, door gebruikers gemaakte video's of Shorts met het gezochte nummer gestuurd", aldus YouTube.

Kan ook met de Google-app

Nog maar een klein deel van de gebruikers kan dit momenteel testen in de Android-app van YouTube. Wanneer de functie naar meer gebruikers wordt uitgerold, is nog niet bekend. 

Op zich is het zoeken door te neuriën niet nieuw. Onder andere Soundhound en Google Assistant hebben al een soortgelijke functie. In 2020 kreeg de Google-app ook deze mogelijkheid. Het ligt voor de hand dat Google de mogelijkheid binnenkort ook toevoegt aan zijn eigen Spotify-concurrent YouTube Music.

Meer veranderingen bij YouTube

YouTube heeft deze week meer vernieuwingen ondergaan. Zo is het design van de videospeler iets aangepast, waardoor video’s nu ronde hoeken hebben. Ook test YouTube een kleinere knop voor het overslaan van advertenties voor video's, de bekende Skip Ads-knop. 

Die laatste aanpassing past in het beleid van de videodienst om gebruikers meer naar reclames te laten kijken. Hoe kleiner de knop, hoe minder snel je de reclame skipt. De laatste maanden probeert YouTube gebruikers met adblockers ook op allerlei manieren over te halen deze programma's uit te zetten, zodat ze wel weer reclames te zien krijgen. Voor een reclamevrije kijkervaring is er daarnaast het YouTube Premium-abonnement.

Volg ons ook op YouTube.