©Microsoft

windows 11 update 23H2 microsoft 365 copilot ai paint

De nieuwe Windows 11-update is een van de grootste ooit: dit is er nieuw

21 september 2023 om 19:23
Laatste update: 21 september 2023 om 19:23

Microsoft brengt zijn grote Windows 11-update op dinsdag 26 september uit. De nieuwe update voegt de AI-functie Windows Copilot toe en er zijn nog tal van andere verbeteringen. We zetten ze op een rij.

De nieuwe Windows 11-update verschijnt komende dinsdag en bevat volgens Microsoft bijna 200 nieuwe functies. Het bedrijf noemt de 23H2-update 'een van onze meest ambitieuze updates ooit'. Windows Copilot is de belangrijkste toevoeging. Daarmee gebruik je onder meer de AI-chatbot Bing Chat direct binnen Windows 11. De AI-assistent kan overal werken in een zijbalk. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen en beantwoord krijgen, pc-instellingen beheren en apps opstarten. 

Volgens Microsoft wordt de AI-functie 'in zijn vroege vorm' uitgerold in de komende weken en maanden. Copilot is beschikbaar via de taakbalk en de Win+C-sneltoets. 

Copilot in Microsoft 365

Copilot kan gebruikers van Microsoft 365 ook op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld met het opmaken van documenten in Word en het plannen van vergaderingen in Outlook. De AI-functie kan je ook helpen met schrijven en kan binnenkort ook jouw eigen schrijfstijl nadoen. Begin volgend jaar volgt namelijk de nieuwe optie bij het laten schrijven van e-mails in Outlook, waarbij Copilot 'zoals jou kan klinken'. 

Meer Windows 11-apps krijgen nieuwe AI-functies, waaronder Paint en de Photos-app. Zo kan je met Paint layers gebruikers, vergelijkbaar bij Photoshop, en met de Cocreator-functie genereer je met AI beelden, die je daarna kan bewerken.

Windows Backup

De verbeterde Windows Backup-app moet het makkelijker maken om een backup te gebruiken bij een overstap naar een nieuwe pc met Windows 11. Ook biedt de update een nieuwe volumemixer, waarmee je sneller vanaf de taakbalk kunt schakelen tussen audio-uitgangen en de geluidsniveaus van verschillende apps. 

Bovendien heeft Microsoft met de 23H2-update de File Explorer een herontwerp gegeven en is er voortaan native ondersteuning van bestandscompressie met RAR en 7 Zip. 

Stylus en RGB-verlichting

Voor gebruikers van een stylus is er de nieuwe functie Ink Anywhere. Daarmee kunnen ze met de Surface Pen of een andere stylus schrijven in elk tekstvak in Windows 11, waarna dit naar tekst wordt omgezet.  

Met de functie Dynamic Lighting kun je RGB-verlichting regelen, wat vooral interessant is voor gamers. Als je een toetsenbord, muis, monitor of een andere gadget met regelbare RGB-lampen hebt, kun je dat via Windows bedienen in plaats van een app met derden. Fabrikanten als Razer, Acer, Asus, HP, HyperX en Logitech werken samen met Microsoft aan de functie. 

Microsoft onthulde vandaag ook de nieuwe Surface-laptops.