©Kia

Kia volgt Tesla in de prijzenslag en komt met goedkopere Light-versies

Kia volgt Tesla in de prijzenslag en komt met goedkopere Light-versies

22-09-2023 17:15

Kia heeft goedkopere instapmodellen van zijn elektrische auto's EV6 en Niro EV aangekondigd. De nieuwe EV6 Light kost in Nederland na de aanschafsubsidie 40.545 euro.

Nadat Tesla eerder dit jaar met prijsverlagingen kwam, hebben meerdere concurrenten hun EV's ook gunstigere prijzen gegeven. In sommige gevallen gaat het niet om prijsverlagingen maar om nieuwe instapmodellen. Daar komt Kia nu ook mee: de nieuwe Light-uitvoering van de EV6. Meerdere varianten van de Kia EV6 waren tot nu toe te duur voor het aanvragen van de SEPP-subsidie, maar voor de nieuwe EV6 Light krijg je wel de subsidie van 2950 euro. Daardoor kost hij in de praktijk 40.545 euro.

Iets goedkoper dan concurrenten

De EV6 Light heeft een achterwielaandrijving met 170 pk en een 58 kWh-accu, die goed is voor een actieradius van 394 kilometer. De EV6 Light heeft onder meer twee 12,3 inch schermen, adaptieve cruise control, negen veiligheids- en assistentiesystemen, parkeersensoren achter en 19 inch lichtmetalen velgen. Met de nieuwe instapprijs is de EV6 goedkoper dan concurrenten als de Tesla Model Y, de Skoda Enyaq iV en de Volkswagen ID4.

Kia komt daarnaast met de nieuwe EV6 Edition Advanced met een grote 77 kWh-accu, 229 pk en veel inbegrepen opties. Die uitvoering kost 50.995 euro en is met name interessant voor zakelijke rijders. Volgens Kia heeft de Edition Advanced een 'productvoordeel van 5500 euro'.

Goedkopere versie Kia Niro EV

Kia kondigde deze week ook een nieuwe Light Edition van de Niro EV aan. Dat instapmodel kost na subsidie 37.045 euro, bijna vijfduizend euro minder dan de vorige goedkoopste Niro-uitvoering. De Light Edition heeft onder meer een 10 inch infotainmentscherm, adaptieve cruise control, meerdere rijhulpsystemen en een achteruitrijcamera.

Van de Niro EV komt er ook nog een Edition Advanced van 44.995 euro, met een luxere uitrusting. Ook dat model zit net onder de grens voor het aanvragen van de SEPP-subsidie, die bij 45.000 euro ligt. Anders dan voorgaande jaren lijkt de subsidiepot dit jaar niet leeg te raken. Van de 67 miljoen euro voor 2023 is er nog 35 miljoen beschikbaar.

Lees ook: De nieuwste elektrische auto van Kia kost maar 19.000 euro