Elektrisch rijden

Subsidie elektrische auto in trek: al voor bijna 17 miljoen euro aangevraagd

23 januari 2023 om 13:09
Laatste update: 23 januari 2023 om 14:14

Mensen die een elektrische auto kopen of privé gaan leasen hebben daar dit jaar al voor bijna 17 miljoen euro aan subsidie voor aangevraagd.

Het aanvragen van de zogeheten SEPP-subsidie kan sinds 10 januari. Er is tot maandag al voor 16,7 miljoen aan subsidie aangevraagd, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om 11,3 miljoen voor nieuwe elektrische auto's en 5,4 miljoen voor tweedehands stekkerauto's. Nog niet alle ingediende subsidieaanvragen zijn beoordeeld, zegt de RVO.

Voor nieuwe elektrische auto's is er dit jaar 2950 euro subsidie, 400 euro minder dan vorig jaar. Voor tweedehands stekkerauto's is het bedrag gelijk gebleven: 2000 euro.

Subsidiepot na paar maanden leeg

Vorig jaar bleek de subsidie erg populair: de subsidiepot voor nieuwe stekkerauto’s was eind mei al leeg. De pot is dit jaar gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar.

Tweedehands elektrische auto's

Het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens.

Vooral voor tweedehands auto’s is het budget opgeschroefd: daar is nu ruim 32 miljoen euro voor beschikbaar, goed voor 16.200 auto’s. Vorig jaar trok de overheid ruim 20 miljoen euro subsidie uit voor elektrische occasions, goed voor 10.200 auto’s.

De RVO heeft een lijst gepubliceerd met de automerken en modellen stekkerauto’s die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidieregeling. De instantie checkt om te bepalen of een auto aan de subsidievoorwaarden voldoet onder andere de geregistreerde catalogusprijs via het kentekenregister van de RDW.

Deze elektrische auto's komen eraan:

Luister ook: