USB-C: deze kabels moet je hebben voor je iPhone 15

©Unsplash

iPhone 15 usb-c kabel usbc kabels opladen
22 september 2023 om 19:21
Laatste update: 23 september 2023 om 09:19

Met de iPhone 15 maakt de iPhone eindelijk de langverwachte overgang naar usb-c. Hier moet je op letten bij het kopen van usb-c-kabels.

Nu Apple is overgestapt op usb-c voor de iPhone, zal dat voor sommige iPhone-gebruikers de eerste kennismaking zijn met het snoer. Macs en iPads waren al jaren over op usb-c, maar zeker bij telefoons heb je toch vaak meerdere opladers op verschillende plekken liggen. We zetten in dit artikel wat advies onder elkaar voor het kopen van zulke nieuwe kabeltjes.

Voor wie bang is voor hoge prijzen hebben we goed nieuws: dat kan bij usb-c erg meevallen. Maar dan moet je wel goed opletten, want de ene usb-c-kabel is de andere niet. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, waardoor je beter begrijpt waarom Apple zo lang aan het simpele Lightning heeft vastgehouden. De keerzijde is natuurlijk dat usb-c meer flexibiliteit biedt en voor bijna alle gadgets geschikt is.

Opladen: je zit bijna nooit fout

Usb-c snoertjes hebben twee doeleinden: data-overdracht en opladen. Laten we beginnen bij opladen, waar de snoertjes het vaakst voor worden gebruikt. Wat dat betreft heeft Apple alles overzichtelijk gehouden, want de nieuwe iPhones ondersteunen opladen met maximaal 20W.

Voor laden heb je twee dingen nodig: een adapter en een snoer. De 20W usb-c-adapter van Apple is met 25 euro best betaalbaar. Ook de Nano-laders van Anker zijn een aanrader, met 30W prima geschikt voor het laden van zowel iPhones als iPads en zelfs sommige MacBooks, voor 22 euro. Of deze van Belkin. Het kan echter ook geen kwaad om een zwaardere adapter van je laptop te gebruiken, usb-c is intelligent genoeg om dat zelf te regelen. Laden met een adapter van minder dan 20W kan ook gewoon, maar dan duurt het laden langer.

Wil je je iPhone zo snel mogelijk kunnen opladen, let dan dus op die 20W. Dat vermogen staat gewoon netjes aangegeven bij de meeste usb-c-kabels. Let wel: bij sommige kabels ligt het laadvermogen op slechts 4,5W of 15W, terwijl de data-overdracht wel snel is. Een snelle data-overdracht gaat niet per se samen met een hogere laadsnelheid.

Het aanbod usb-c-kabeltjes is inmiddels enorm. We raden daarom niet slechts één merk aan, want merkloze usb-c-kabels halen ook al snel die benodigde 20W waar iPhones om vragen: ook die kan je gerust kopen. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, dan kan je bij Apple terecht voor de USB‑C-oplaadkabel 60W, geschikt voor het gros van alle Apple-producten, kost 25 euro voor 1 meter of 35 euro voor twee meter. Belkin vraagt 18 euro voor een vergelijkbaar snoer van 1 meter, ook met een maximumvermogen van 60W. En Anker vraagt 15 euro voor 90 centimeter, geschikt voor een vermogen tot 100W.

Een oerwoud aan keuze dus, maar één simpele vuistregel: je wil minimaal 20W vermogen. Dan zit je qua laadsnoertje goed.

Data-overdracht: zo verwarrend als je wil

Voor data-overdracht was Lightning niet erg snel: maximaal 480Mbps. De iPhone 15 en 15 Plus hebben ondanks usb-c die snelheid gehouden. Dat maakt het makkelijk: elke usb-c-kabel ondersteunt die snelheid.

Ingewikkelder is het bij de 15 Pro-modellen. Die ondersteunen data-overdracht tot maximaal 10Gbps. Daar heb je wel een geschikt snoer voor nodig, en dat zit niet bij de iPhone in de doos.

Ook hier geldt echter weer: bij de meeste kabels staat gewoon netjes vermeld wat de maximale snelheid is. Apple zelf verkoopt nu een Thunderbolt 4-kabel, à 79 euro voor 1 meter. Daarmee haal je inderdaad de 10Gbps van de iPhone 15 Pro-modellen, maar het is ook overkill: dit snoer haalt tot 40Gbps.

Apple verkocht tot voor kort ook een Thunderbolt 3-snoer, dat net zo goed geschikt is voor de iPhone 15 Pro op 10Gbps. Sommige Apple Stores en webshops verkopen het nog, Coolblue bijvoorbeeld voor 50 euro.

Merkloos ben je goedkoper uit: nog geen 23 euro voor dit snoertje van 70 centimeter bij Allekabels, goed voor maximaal 40Gbps en 240W, en dus ruimschoots voldoende voor elke iPhone. En zo zijn er nog talloze keuzes, waarbij allerlei termen voorbij komen: USB 3.2, Gen 2, SuperSpeed+ en ga zo maar door. Daar hoef je niet per se op te letten: is het usb-c en staat er minimaal 10Gbps, dan zal het snoertje werken met de iPhone 15 Pro-modellen.

Het verschil in prijs zal mede zitten in de bouwkwaliteit. Vraag je dan vooral af hoe vaak je welke kabel gebruikt. Een laadkabel die je dagelijks meermaals inplugt, slijt sneller dan een data-kabel die misschien maar wekelijks gebruikt.

Kijk ook: