©Unsplash

android 14 webcam smartphone camera videobellen laptop computer

Android 14 krijgt handige nieuwe functie: gebruik je telefoon als webcam

22 september om 18:55

Android 14 krijgt een nieuwe functie waarmee je de camera in je smartphone als webcam kunt gebruiken. Dat kan de beeldkwaliteit van je videogesprekken op de computer verbeteren.

De nieuwe webcamfunctie blijkt te zijn toegevoegd in de nieuwste testversie van Android 14 die voor Google Pixel-telefoons is uitgebracht. De webcamfunctie vereist dat je de smartphone met een USB-kabel aansluit op de computer. Je krijgt vervolgens een melding over het opladen van het apparaat via usb. In het usb-instellingenscherm op je telefoon vind je dan onder 'Gebruik usb voor' de nieuwe optie 'webcam'.

De webcamfunctie is handig, omdat de camera’s in recente smartphones een betere beeldkwaliteit bieden dan de webcams in laptops van jaren geleden. Er zijn overigens al langer apps die hetzelfde mogelijk maken, maar in Android is het binnenkort dus standaard ingebouwd.

Te vinden als 'Android Camera'

Gebruikers krijgen de optie om te schakelen tussen de camera’s aan de voor- en achterkant van hun telefoon. Ook kunnen ze het zoomniveau van de camera aanpassen. Op je laptop of desktop-pc kan je in videobel-apps als Zoom, Microsoft Teams en Google Meet in de instellingen overschakelen naar de 'Android Camera'.

De webcamfunctie werkt al op alle Pixel-apparaten met de nieuwste bètaversie van Android 14, behalve de Pixel Fold. Maar volgens 9to5Google is de functie niet tot Pixels beperkt, waardoor de kans groot is dat het vrij snel beschikbaar komt op Android-smartphones van andere merken.

iPhone werkt ook draadloos als webcam

Bij de webcamfunctie in Android is dus een bekabelde verbinding verplicht. Bij Apple kan de camera van een iPhone ook als vervanging van een webcam dienen en werkt dat ook draadloos.

De Android-functie heeft als voordeel dat het is gebaseerd op de USB Video Class (UVC)-standaard, waardoor het moet werken met alle systemen, zoals Windows, Mac, Linux en ChromeOS.

Lees meer smartphone-nieuws.