Huawei zet Apple hak met nóg een high-end telefoon: bedreiging voor iPhone 15?

©Huawei

huawei smartphone nieuwe telefoon iphone 15 apple china
8 september 2023 om 12:09
Laatste update: 8 september 2023 om 13:47

Na de ophef over de nieuwe high-end Huawei-telefoon heeft het Chinese merk vrijdag onverwacht een nog betere variant van die smartphone onthuld. Chinese staatsmedia noemen het een 'overwinning in de techoorlog met Amerika'. Huawei's opmars vormt een probleem voor Apple, dat vlak voor de lancering van de iPhone 15 kampt met meer problemen in China.

De nieuwe Huawei Mate 60 Pro+ verscheen vrijdag onverwacht online. De high-end smartphone is in China te pre-orderen, maar verschijnt pas op 9 oktober. Het plus-model heeft 16 GB werkgeheugen (4 GB meer dan de normale variant) en er is een nieuwe optie voor 1 TB opslag. De Mate 60 Pro, waar Huawei ruim een week geleden mee kwam, zorgde voor veel opschudding vanwege de gebruikte 7 nm-chip, geproduceerd door de Chinese fabrikant SMIC. 

Na jaren weer snelle chips

Jarenlang kon Huawei door de Amerikaanse exportrestricties niet over zulke geavanceerde chips beschikken, omdat het daarvoor afhankelijk was van Amerikaanse leveranciers. De Amerikaanse regering zette Huawei in 2019 op de zwarte lijst vanwege zorgen over de banden met de Chinese overheid, wat het bedrijf heeft herkend. De Mate 60 Pro haalt met 5G vergelijkbare downloadsnelheden, terwijl Huawei al jaren geen 5G-telefoons kon produceren.

Het Amerikaanse ministerie van Handel doet nog onderzoek naar de nieuwe chips in de Huawei-telefoons. De nieuwe smartphones hebben ook het Chinese satellietberichtensysteem Beidou, ook technologie waar het land trots op is.

De voorverkoop van de Mate 60 Pro+ ging vrijdag op een vergelijkbare manier als de vorige lancering: na een korte teaser op het Chinese sociale netwerk Weibo gingen even later de pre-orders van start op de Chinese webwinkel Vmail. Kopers doen een aanbetaling voor het toestel met een 6,82 inch 120 Hz-oledscherm. De definitieve prijs is nog niet bekend. Huawei lanceerde vrijdag ook nog de Mate X5, een dure opvouwbare smartphone.

'Overwinning op VS'

Chinese staatsmedia omschrijven de nieuwe Huawei-smartphones als 'een overwinning' op de Amerikaanse handelssancties. De timing is geen toeval: Huawei begint zijn offensief vlak voor de introductie van de iPhone 15, die Apple komende dinsdag onthult.

Huawei was de laatste maanden al bezig met een opmars: de verkoop van zijn smartphones nam vorig kwartaal in China met bijna 60 procent toe. De verkoopstijging van Huawei is opvallend, want alle smartphonefabrikanten kampen al tijden met een afnemende vraag naar smartphones.

Internationaal is het marktaandeel van het Chinese bedrijf marginaal, doordat de telefoons door de Amerikaanse sancties geen gebruik kunnen maken van de Google-versie van Android. De Huawei-telefoons werken met het eigen HarmonyOS, waardoor ze voor veel westerse consumenten niet interessant meer zijn.

Anti-Apple-sentiment en iPhone-verbod

Het anti-Apple-sentiment op Chinese sociale media neemt volgens Bloomberg steeds meer toe. Door de nationalistische sfeer zou Apple in China minder exemplaren van de iPhone 15 kunnen verkopen.

Eerder deze week kwam ook naar buiten dat medewerkers van Chinese centrale overheden geen iPhones meer naar kantoor mogen nemen of voor hun werk mogen gebruiken. Dat iPhone-verbod zou de komende tijd uitgebreid kunnen worden naar meer Chinese instanties en staatsbedrijven. Apple heeft er meteen last van: de beurskoers van de iPhone-maker zat deze week flink in de min

Door een iPhone-verkoop voor alle Chinese overheidsmedewerkers kan de verkoop van het toestel in het land volgens experts met 5 procent dalen. Veel groter kan de negatieve impact worden als meer Chinese consumenten ervoor kiezen om geen nieuwe iPhone te kopen maar een nieuwe Huawei.

China was lichtpuntje voor Apple

De Chinese markt was juist een lichtpuntje voor Apple, dat zijn omzet al drie kwartalen op rij zag dalen. De iPhone 15 moet de verkoop weer uit het slop halen. De Chinese overheid kan de anti-iPhone-campagne mogelijk niet te ver doorvoeren. Miljoenen Chinezen werken immers voor leveranciers van Apple. Maar de techreus is zijn productie vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China ook steeds meer aan het verplaatsen naar andere landen

Lees meer smartphone-nieuws