©Microsoft

microsoft xbox game pass abonnement duurder games streamen

Xbox-topman: Game Pass wordt 'onvermijdelijk duurder'

25 september om 10:40
Laatste update: 25 september om 19:40

Game Pass is nu nog een redelijk voordelige manier van het spelen van games. Toekomstige prijsstijgingen zijn echter 'onvermijdelijk', zegt topman Phil Spencer.

Game Pass kreeg in de zomer al een prijsstijging, en kost nu 10,99 tot 14,99 euro per maand. Die prijs zal in de toekomst verder moeten stijgen, zegt Xbox-topman Phil Spencer in gesprek met het Japanse Game Watch.

"Hoewel het belangrijkste uitgangspunt is om meer waarde te bieden, denk ik dat de prijs onvermijdelijk zal stijgen in de toekomst", aldus Spencer. "We hebben onlangs onze prijzen een keer verhoogd, maar de beslissing is na zorgvuldige afweging genomen. Wij vinden het belangrijk om diensten te leveren waarvan wordt erkend dat ze van voldoende waarde zijn, zelfs als de prijzen stijgen."

Straks alles achter abonnementen?

De interviewer vraagt door, en uit zijn zorgen over de groeiende invloed van abonnementen in de markt voor games: zijn sommige titels straks alleen speelbaar met een abonnement. "Nee", zegt Spencer. "We willen keuze bieden. Xbox gaat niet alleen over Game Pass, maar ook over spelen op pc, in de cloud of op andere spelcomputers."

Het is bijvoorbeeld mogelijk om Game Pass-games te spelen op de Steam Deck en vergelijkbare apparaten. Spencer heeft al vaker het verlangen laten doorschemeren om Game Pass ook beschikbaar te maken op de spelcomputers van Nintendo en PlayStation, maar die verdedigen vooralsnog hun terrein.

Punt van zorg bij waakhonden

De groeiende invloed van abonnements-gamen was één van de hoofdpunten bij onderzoeken naar de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Verschillende toezichthouders maken zich zorgen dat games straks inderdaad achter een abonnement verdwijnen, maar die zorg is niet voldoende om de overname tegen te houden. Het lijkt erop dat die deal binnenkort rond is.

Lees meer tech-nieuws.