©Anthropic

Amazon steekt 4 miljard dollar in OpenAI-concurrent Anthropic

Amazon steekt 4 miljard dollar in OpenAI-concurrent Anthropic

25-09-2023 15:11

Amazon heeft een investering van 4 miljard dollar in het bedrijf Anthropic aangekondigd. Dat bedrijf maakt de chatbot Claude, een concurrent voor ChatGPT van OpenAI.

Als Microsoft miljarden steekt in het ene AI-bedrijf, dan steekt Amazon blijkbaar miljarden in de concurrent. Amazon kondigt een investering van 4 miljard dollar aan in Anthropic. Het bedrijf zal de Trainium- en Inferentia-chips van Amazon Web Services gebruiken om zijn toekomstige taalmodellen te ontwikkelen.

Anthropic is opgericht door Dario en Daniela Amodei, die eerder voor OpenAI werkten. Hoewel de investering van 4 miljard veel geld is, verbleekt het nog bij de kruiwagens geld die Microsoft al in OpenAI heeft gestoken: eerder dit jaar verluidt al zeker 13 miljard dollar.

Zelfopgelegde regels

Chatbots Claude en Claude 2 van Anthropic werken vergelijkbaar met ChatGPT en Bard, maar zijn volgens Anthropic veiliger dan de concurrentie. Het bedrijf werkt met een zelfopgelegde regeling die ervoor zou moeten zorgen dat Claude zijn eigen fouten moet kunnen herstellen zonder menselijk ingrijpen. Ook kan Claude omgaan met zeer grote opdrachten, zoals het analyseren van enorme datasets.

Amazon krijgt een minderheidsbelang in Anthropic en zal de AI-technologie gebruiken in de eigen diensten, onder meer in Amazon Bedrock, waar al AI-toepassingen worden ontwikkeld. Bloomberg stelt dat de investering van 4 miljard dollar veruit de grootste is die Amazon tot nu toe in zijn Web Services-tak heeft gedaan. Amazon Web Services geldt momenteel als 's werelds grootste aanbieder van cloudopslag en on-demand computerkracht.

Ook Google heeft eerder al in Anthropic geïnvesteerd: 300 miljoen dollar.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.