ChatGPT kan nu mooiere afbeeldingen genereren, maar niet meer van bekende mensen

Afbeelding gemaakt door Dall-E 3

chatgpt ai afbeelding genereren plaatjes afbeeldingen maken
21 september 2023 om 12:13
Laatste update: 21 september 2023 om 12:17

AI-maker OpenAI heeft een nieuwe versie van zijn afbeeldingen-generator Dall-E onthuld. Het systeem moet in staat zijn om nog gedetailleerdere en accurate beelden te maken. De software wordt rechtstreeks in het populaire ChatGPT geïntegreerd.

Eerdere versies van Dall-E konden al afbeeldingen maken, maar volgens OpenAI maakt de nieuwe versie mooiere illustraties waarvoor ook minder gedetailleerde opdrachten gegeven hoeven te worden. Omdat het nieuwe Dall-E 3 samenwerkt met ChatGPT, kan de AI de context van je tekenopdracht doorgronden en er een zo passend mogelijk beeld van maken.

OpenAI heeft Dall-E 3 ook op een aantal punten ingeperkt. Zo is het niet meer mogelijk om afbeeldingen te genereren met daarin bekende personen - in het verleden werden AI-beeldgenerators vaak gebruikt om bijvoorbeeld nepbeelden te maken waarin beroemdheden iets geks deden. Porno en gewelddadig beeld zal de AI daarnaast niet maken.

Je kunt de AI ook niet vragen om afbeeldingen te maken in de stijl van een specifieke kunstenaar of illustrator. Met die maatregel wil de softwaremaker voorkomen dat hun intellectuele eigendom wordt nagemaakt. Kunstenaars en andere creatieven zijn al lange tijd kritisch op AI, omdat de software hun werk kan overnemen.

Voor betalende gebruikers

Dall-E 3 is vanaf oktober beschikbaar in ChatGPT. Je moet daar wel voor betalen: de nieuwe beeldenmaker werkt voor klanten met een Plus- of Enterprise-abonnement, waar je 20 dollar per maand voor betaalt.

De nieuwe AI concurreert onder andere met Adobe Firefly, dat beschikbaar is voor betalende Adobe Creative Cloud-abonnees. Daarnaast is ook Midjourney een bekende AI-generator. Deze is met 10 dollar per maand goedkoper en heeft ook een gratis optie, maar vereist dat gebruikers de chatapp Discord gebruiken om te communiceren.

Lees meer tech-nieuws.