©Tesla

tesla bot robot optimus zelflerend robots

Tesla-robot Optimus laat zien wat 'ie allemaal kan

25 september 2023 om 20:03

De Tesla-robot Optimus belooft een rivaal te worden voor de bekende menselijke robots van Boston Dynamics. In een video toont Tesla de nieuwe mogelijkheden van de humanoid.

Tesla deelde in mei van dit jaar voor het laatst een update over zijn mensachtige robot. Toen werd al duidelijk dat de ontwikkeling van de humanoid flink gevorderd was na de nogal klungelige presentatie van de robot in 2022. Nu heeft Tesla weer een update. De robot lijkt in rap tempo handiger te worden.

Stukken geavanceerder

Waar de robot een jaartje geleden alleen nog maar wat rondwandelde, kon hij in mei al soepeler bewegen en bijvoorbeeld gereedschap opruimen. Dat is nu opnieuw verbeterd. Optimus kan nu zelf nauwkeurig berekenen waar zijn eigen ledematen zijn in verhouding tot de ruimte. Dat gebeurt via de camera's in het hoofd van de robot: alsof hij dus ziet waar zijn eigen handen zijn.

Daardoor kan de robot autonoom nieuwe voorwerpen oppakken en sorteren, zonder daarvoor specifiek te zijn geprogrammeerd. Dat systeem werkt zelflerend, waardoor de robot tijdens het sorteren beter en sneller in de taak zou moeten worden. Dat neurale netwerk waarmee de robot leert, staat op de robot zelf en werkt lokaal.

Allemaal op basis van camerabeelden

Opvallend is dat deze technologie ook volledig op cameravisie is gebaseerd, net als de zelfrijdende functies op de auto's van Tesla. Veel concurrenten van het bedrijf kiezen ook voor allerlei radarsystemen, Tesla blijft erbij dat camera's en AI voldoende zijn voor autonoom functionerende apparaten.

Tesla laat ook zien dat de robot zichzelf kan herstellen als het een voorwerp verkeerd neerlegt. En als een mens het sorteren van voorwerpen in de war gooit, herstelt de robot dat ook vanzelf – die beelden lijken haast nep. Het plagen van robots is een traditie in dit soort demonstratievideo's. De robot lijkt het niet te deren: die demonstreert zijn evenwicht door yoga-poses uit te beelden.

Lees meer nieuws over Tesla