©Unsplash

Internetpiraterij neemt weer toe: streamingdiensten te duur?

Internetpiraterij neemt weer toe: streamingdiensten te duur?

25-09-2023 18:49 Laatste update: 19:37

Tijdens de coronajaren nam de online-piraterij flink af, maar de afgelopen twee jaar consumeren Europeanen weer meer illegale content. Vooral het gebruik van illegaal aanbod van tv-programma's en live-sport is hard gegroeid. De toename valt samen met de prijsverhogingen van streamingdiensten.

Uit het nieuwe rapport van EUIPO, de auteursrechteninstantie van de Europese Unie, blijkt dat de internetpiraterij in de EU de afgelopen twee jaar weer is gestegen. Tijdens de coronapandemie bereikte de piraterij zijn laagste punt, doordat mensen meer abonnementen op legale streamingdiensten namen. Maar inmiddels wordt er weer steeds meer gratis gedownload en gestreamd uit illegale bronnen. 

TV-programma's en series worden het vaakst illegaal geconsumeerd en zijn goed voor bijna de helft (48 procent) van de totale online-piraterij in de EU. Het kijken naar illegale livestreams van sport-uitzendingen steeg tussen begin 2021 en eind 2022 ook met 75 procent.

Opvallend is verder dat de piraterij van publicaties, waar e-books onder vallen, bijna verdubbelde. De piraterij van muziek neemt wel steeds verder af, wat goed nieuws is voor de muziekindustrie. 

Nederland in de middenmoot

Nederland scoort volgens de nieuwe cijfers in de middenmoot wat betreft online-piraterij, waarbij de relatieve populariteit van illegale downloads in ons land opvalt. De gemiddelde Nederlandse internetter kijkt maandelijks 1,5 film uit illegale bron.

Piraterij is het populairst in de Baltische landen en is relatief het minst in trek in Duitsland en Italië. Consumptie van illegale content komt volgens het rapport vaker voor in landen met een lager gemiddeld inkomen, een hoge mate van inkomensongelijkheid en een hoge jeugdwerkloosheid.

Abonnementen streamers steeds duurder

De stijging van de piraterij valt ook niet los te zien van de prijsverhogingen die streamingdiensten als Disney+, Netflix en Viaplay de afgelopen twee jaar hebben doorgevoerd. Als reden voor de hogere prijzen noemen de diensten meestal dat dit nodig is om te kunnen blijven investeren in de productie van exclusieve content. De totale online-piraterij ligt overigens nog wel altijd ruim onder het niveau van 2017.

Het rapport van de EUIPO is vooral gebaseerd op data over website-bezoeken. De website Torrentfreak wijst erop dat de echte piraterijcijfers waarschijnlijk hoger liggen, doordat een groot deel van het illegale IPTV-aanbod en de piraterij via apps en streamingboxen niet wordt meegenomen.

Lees meer tech-nieuws.