Google stopt met eigen podcast-app en wil dat je gaat luisteren via YouTube

©Unsplash

google podcasts app podcast youtube android ios apps
26 september 2023 om 17:14

Als je naar podcasts luistert via de Google Podcasts-app, dan is er slecht nieuws. De app, die er is voor zowel Android als iPhone, gaat verdwijnen. Google hoopt dat podcastluisteraars overstappen op YouTube Music, maar je kunt ook je podcasts meenemen naar een andere app.

Google stopt in de loop van volgend jaar met zijn eigen podcastapp Google Podcasts. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij een update over de internationale uitrol van het podcast-onderdeel van zijn streamingdienst YouTube Music, die voor het einde van het jaar wereldwijd beschikbaar komt.

Het bedrijf hoopt dat gebruikers van Google Podcasts overstappen op YouTube Music, maar dat is niet verplicht. Gebruikers kunnen hun abonnementen uiteindelijk ook naar andere podcast-apps exporteren. Google wijst erop dat de eigen podcast-app geen groot marktaandeel had. Voor slechts 4 procent van de Amerikaanse podcastluisteraars was Google Podcasts de meest gebruikte app. 

Er komt een migratietool

Google komt met migratietools om het overstappen van Google Podcasts naar YouTube Music 'zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk te maken'. Daar wordt in de komende maanden meer over bekend. "We geven fans en podcasters voldoende tijd om de overstap te maken. Voor gebruikers betekent dit een eenvoudige migratietool en de mogelijkheid om RSS-feeds voor podcasts toe te voegen aan hun YouTube Music-bibliotheek, inclusief programma's die momenteel niet door YouTube worden gehost."

Google Podcasts-gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om een OPML-bestand met hun lijst met geabonneerde podcasts te exporteren. Dat bestand kunnen ze vervolgens toevoegen aan een andere podcast-app.

Luister ook de Bright Podcast.