e-bike flyer elektrische fiets verkoop elektrisch fietsen

E-bike-fabrikant grijpt hard in na tegenvallende verkopen: veel ontslagen

28 september 2023 om 16:18
Laatste update: 28 september 2023 om 18:28

De Zwitserse e-bike-fabrikant Flyer, een van de pioniers op het gebied van elektrische fietsen, ontslaat een kwart van zijn medewerkers als onderdeel van een grote 'herstructurering'. Het bedrijf spreekt van een 'moeilijke marktsituatie'.

Een paar weken na de ondergang en doorstart van VanMoof kwam al naar buiten dat Flyer, ook een populair e-bike-merk in Nederland, in zwaar weer verkeert. Het Zwitserse bedrijf heeft vandaag officieel een herstructureringsprogramma aangekondigd. Het gevolg is dat 80 werknemers hun baan kwijtraken. In totaal had Flyer 300 medewerkers.

Flyer zegt in een verklaring te zijn getroffen door de 'moeilijke marktsituatie in de gehele fietsenbranche met een marktcorrectie na de coronapandemie'. Volgens de leiding van het bedrijf zijn de forse bezuinigingen nodig om het concurrentievermogen van Flyer 'op de lange termijn veilig te stellen'.

Flyer richt zich voortaan alleen op zijn 'kernactiviteiten', al is nog niet duidelijk of dat betekent dat bepaalde series e-bikes worden geschrapt. Ook wil het bedrijf de samenwerking met de vakhandel versterken. Daarnaast focust Flyer zich op zijn 'Zwitsersheid': zowel een groot deel van de productie als het hoofdkantoor blijven in Zwitserland.

Vraag naar e-bikes valt tegen

Voor meer e-bike-fabrikanten is dit een zwaar jaar, omdat de vraag naar elektrische fietsen over het algemeen tegenvalt. Tijdens de coronajaren was de verkoop van e-bikes nog hard gestegen. Door de hoge inflatie stellen consumenten ook vaker grote aankopen uit. Bovendien kwam de e-bike-verkoop dit jaar door de relatief koude en natte lente erg traag op gang.

Tal van e-bike-merken geven de laatste tijd grote kortingen, om zo van hun te grote voorraden af te komen. Het is niet alleen maar kommer en kwel in de e-bike-sector, want het Belgische Cowboy zegt wel voor het eerst winst te maken.

Meer verkocht dan VanMoof

Flyer, dat in de jaren 90 werd opgericht, is ook in Nederland een bekende naam. Het staat volgens een onderzoek op plaats 12 van alle e-bike-merken, nog voor VanMoof, en net achter merken als Amslod, Koga, QWIC en Trek.

Lees meer over e-bikes.