© Yuheng Ouyang

In je iPhone zitten minuscule QR-codes: zo bespaart Apple 'honderden miljoenen'

In je iPhone zitten minuscule QR-codes: zo bespaart Apple 'honderden miljoenen'

30-09-2023 13:32

Apple plaatst al sinds 2020 microscopische QR-codes in alle iPhones. Op die manier zou het bedrijf al 'honderden miljoenen dollars' bespaard hebben.

Het is al langer bekend dat Apple QR-codes gebruikt op zijn onderdelen om makkelijk informatie te kunnen vergaren over hun oorsprong. Maar uit een artikel van The Information blijkt nu dat het bedrijf sinds 2020 verborgen QD-codes op het scherm van jouw iPhone plaatst. Volgens het verhaal zijn er twee codes: de ene 'zo groot als een zandkorrel' en de andere 'zo groot als de punt van een krijtje'. 

De miniatuur-QR-codes worden gebruikt om defecten te detecteren tijdens het productieproces. Ze stellen Apple in staat om bij te houden in welke hoeveelheid glazen afdekplaten van de Chinese leveranciers Lens Technology en Biel Crystal stuk gaan. 

Gestegen productiekosten

De twee leveranciers dwarsboomden volgens het rapport al jarenlang de pogingen van Apple om het werkelijke aantal defecten te achterhalen. Dat zorgde ervoor dat de productiekosten voor de iPhone stegen. Apple heeft het probleem opgelost door zelf apparatuur te laten installeren in de fabrieken van de twee bedrijven. Daarmee kunnen de QR-codes worden toegevoegd aan de glazen afdekplaten. Op het einde van het productieproces worden de codes dan gescand.

Het resultaat was snel merkbaar, volgens het rapport. Voordat Apple QR-codes gebruikte, moest het drie van de tien glazen platen weggooien. Vandaag de dag is dat slechts een op tien. Dat bespaart het bedrijf uit Cupertino 'honderden miljoenen dollars per jaar'.

Waar bevindt de code zich?

Bij oudere modellen, zoals de iPhone 12, bevindt de QR-code zich net boven de voorste luidspreker aan de voorkant. Bij nieuwere iPhones kan je de code vinden op het zwarte kader aan de onderkant van het scherm. Ze zijn echter niet zichtbaar met het blote oog. Ook op de achterkant van het glas, ergens langs de zwarte rand, bevindt zich een code.

Lees meer iPhone-nieuws.