Topman bank is overtuigd van AI: 'Kortere werkweek en iedereen wordt 100 jaar oud'

©JPMorgan

ai werk kunstmatige intelligentie werkweek banen baan vacature jpmorgan
2 oktober 2023 om 20:21

Jamie Dimon, de ceo van de grote bank JP Morgan Chase, erkent dat er veel banen verdwijnen door AI, maar de technologie leidt volgens hem ook tot grote verbeteringen in de levenskwaliteit, waaronder een kortere werkweek.

Duizenden medewerkers van JPMorgan gebruiken kunstmatige intelligentie, wat Dimon ziet als 'cruciaal voor het toekomstige succes' van het bedrijf. Hij wil de technologie bij elk bedrijfsproces inzetten en erkent dat daarbij veel banen overbodig worden. "Technologie heeft altijd banen vervangen. Maar je kinderen zullen 100 jaar oud worden en geen kanker meer hebben dankzij deze technologie", zegt Dimon tegen Bloomberg. "En ze zullen waarschijnlijk maar 3,5 dag per week werken."

De opmars van AI heeft de laatste tijd juist geleid tot grote zorgen over een grootschalig verlies van banen. Zo speelde de technologie onlangs een grote rol bij de staking in Hollywood. Dimons voorspelling over kanker lijkt ook nogal optimistisch, nu inmiddels al de helft van de bevolking tijdens het leven een kankerdiagnose zal krijgen. Dertig jaar geleden ging het nog om één op de drie. 

'Slechte mensen kunnen er slechte dingen mee doen'

De bank-ceo geeft toe dat er ook negatieve kanten aan AI zijn. "Vooral als het door slechte mensen wordt gebruikt om slechte dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan cyber-oorlogvoering", aldus Dimon. De banktopman vindt dat er meer regels rond AI moeten komen. "Uiteindelijk zal het veel waarde toevoegen. Als er banen verloren gaan, hopen we de mensen elders in te kunnen zetten."

Lees meer nieuws over AI.