©Huawei

huawei chips china taiwan 5g samenwerking verdacht

'Huawei stiekem geholpen met eigen chips door Taiwanese techbedrijven'

3 oktober 2023 om 13:10
Laatste update: 3 oktober 2023 om 19:58

Huawei maakt een comeback met chips die beter presteren dan veel experts voor mogelijk hielden, vanwege de Amerikaanse sancties. Taiwanese bedrijven zouden de troef achter het succes zijn.

Huawei stond een aantal jaar geleden nog praktisch buitenspel. Het Chinese techbedrijf stoomde op tot de nummer 2 op de smartphonemarkt, maar moest abrupt stoppen met veel van zijn ontwikkelingen. Huawei werd door de VS op een zwarte lijst gezet, en mag sindsdien geen handel meer drijven met Amerikaanse bedrijven. Geen volledige Android-versie dus en ook geen licenties op de meest cruciale chip-ontwerpen.

Eind augustus maakte Huawei ineens een comeback met de Mate 60 Pro, met eigen snelle chips. Al snel rees de vraag: hoe heeft Huawei die chips gemaakt, ondanks al die sancties? Bloomberg wijst nu naar verschillende Taiwanese techbedrijven die Huawei onder de radar zouden hebben geholpen met het bouwen van eigen chipfabrieken in het zuiden van China.

Regels overtreden?

Zo zou Huawei in augustus begonnen zijn met de bouw van een eigen chipfabriek in Shenzen, het technologische hart van China. Dat zou gebeuren in samenwerking met de Chinese dochterbedrijven van het Taiwanese Topco, een verkoper van chip-materialen en een het Taiwanese L&K Engineering. Ook het Taiwanese Cica-Huntek Chemical Technolog wordt genoemd.

Het is niet helder wat voor soort technologie de Taiwanese bedrijven aan het Chinese Huawei hebben verstrekt. Daarom blijft het onduidelijk of Huawei inderdaad de Amerikaanse handelssancties geschonden heeft, of wellicht een maas in de regels heeft gevonden.

Verhouding Taiwan-China onder druk

De verhouding tussen China en Taiwan is steeds gespannener. Taiwan is wereldwijd de belangrijkste productent van geavanceerde computerchips en voor veel bedrijven onmisbaar. China erkent Taiwan echter niet als soeverein land, maar ziet het eiland als afvallige provincie. De vrees bestaat dat Taiwan met harde hand naar China getrokken zal worden. China doet steeds vaker militaire oefeningen voor de kust van Taiwan.

In het licht van die dreiging is het volgens Bloomberg 'ongewoon' dat Taiwanese bedrijven het Chinese Huawei de helpende hand lijken te bieden. Bovendien bestaat de vrees dat geavanceerde chips voor de mobiele markt uiteindelijk ook door het Chinese leger gebruikt kunnen worden voor allerlei wapentuig.

Lees meer nieuws over Huawei.