Deze Huawei-telefoon wekt veel verbazing: waar komt de 5G-chip ineens vandaan?

©Huawei

huawei 5g smartphone chip mate 60 pro
1 september 2023 om 15:23
Laatste update: 1 september 2023 om 16:37

De nieuwe smartphone Mate 60 Pro van Huawei zorgt in zowel China als de VS voor veel beroering. De telefoon haalt mobiele snelheden vergelijkbaar met 5G-smartphones. Dat wijst erop dat Huawei ondanks de Amerikaanse handelssancties na vele jaren weer over 5G-chips beschikt.

De Huawei Mate 60 Pro haalt downloadsnelheden van meer dan 350 Mbps op een mobiel netwerk in Hong Kong, meldt Bloomberg op basis van eigen tests. Op filmpjes op het Chinese sociale netwerk Weibo is zelfs te zien dat de Huawei-telefoon bijna een snelheid van 1 Gbps zou halen. Het lijkt er dan ook op dat de Mate 60 Pro voor het eerst in lange tijd weer beschikt over 5G-ondersteuning.

De nieuwe Huawei-telefoon krijgt niet alleen veel aandacht in China, maar ook in de VS. Door Amerikaanse handelssancties kan Huawei sinds 2019 niet beschikken over technologie die nodig is om 5G-chips te produceren. Dat roept de vraag op welke technologie het bedrijf nu gebruikt.

De nieuwe chip in de Mate 60 zou gemaakt zijn door de Chinese chipmaker SMIC. Het is volgens Bloomberg 'een mijlpaal voor de Chinese techindustrie', die voor de chipproductie tot nu toe erg afhankelijk was van westerse technologie.

Geheimzinnige chip

De specificaties van de chip die het Chinese merk gebruikt zijn nog altijd niet duidelijk. Het bedrijf wil zelf niets zeggen. Huawei's eigen besturingssysteem Harmony OS vermeldt ook niet eens welke mobiele standaard er wordt gebruikt. Analisten stellen tegenover Bloomberg dat de chips mogelijk een groter energieverbruik hebben en duurder zijn dan chips afkomstig van buiten China. Maar Huawei zou die nadelen voor lief nemen.

De VS en Europese landen noemen Huawei al jaren een veiligheidsrisico vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. Het bedrijf zelf heeft dat altijd ontkend. De regering Trump plaatste Huawei in 2019 op een zwarte lijst, waardoor het geen zaken met Amerikaanse bedrijven meer kan doen. Daardoor heeft het geen toegang tot geavanceerde chips en kan het de Google-versie van Android niet gebruiken. Daardoor stortte de verkoop van de telefoons van het merk in het Westen volledig in. 

Grote comeback in China

Maar in China is Huawei de laatste tijd bezig met een grote comeback. Vorig kwartaal nam de verkoop van de Huawei-telefoons in het thuisland met bijna 60 procent toe.

De Mate 60 Pro is een high-end toestel met een 6,8 inch 120 Hz oled-scherm met een hoge resolutie en een grote accu. De voorganger kwam onlangs ook in Nederland op de markt. De Huawei-telefoons verkopen in ons land niet goed, door het ontbreken van de Google-versie van Android en de Google-appwinkel.

Lees meer smartphone-nieuws.