Spotify biedt abonnees luisterboeken: 15 uur per maand zonder extra kosten

©Spotify

spotify premium abonnement luisterboeken audioboeken 15 uur inbegrepen
4 oktober 2023 om 11:48

Spotify begint met het toevoegen van luisterboeken aan het betaalde Premium-abonnement. Gebruikers krijgen dan 15 uur aan luisterboeken per maand, zonder bijbetalen.

De luisterboeken worden eerst toegevoegd voor abonnees in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Later volgen andere landen, meldt Spotify. Binnen het nieuwe model word het ook mogelijk om losse luisterboeken aan te schaffen binnen Spotify, voor wie aan de 15 uur per maand niet genoeg heeft: dat komt op een half uur luisteren per dag. Het is ook mogelijk om extra tijd te kopen bij Spotify: 10 uur voor 10,99 dollar – europrijs nog onbekend.

Het aanbod van luisterboeken van Spotify bestaat uit 150.000 titels. "Ik denk dat dit een hele nieuwe generatie luisteraars naar audioboeken trekt", zegt Spotify-topman Daniel Ek tegen The Verge. De nieuwe functie komt voort uit de overname van luisterboeken-uitgever Findaway in 2021. Vlak na die overname probeerde Spotify ook al luisterboeken aan te bieden, maar Ek geeft nu toe dat dat niet soepel ging.

Laagdrempelig luisteren

Wie een luisterboek op Spotify tegenkwam, kon dat niet in de app kopen. Spotify wil namelijk geen commissie afdragen aan Apple en Google, en kiest er daarom voor om geen aankopen in zijn apps aan te bieden. Luisterboeken kopen gaat daarom met een omweg via de browser, en dat zorgt voor een drempel.

Nu kiest Spotify dus voor laagdrempelig luisteren: elk luisterboek in het aanbod kan zonder gedoe worden aangezet. Luisteraars zijn niet aan één boek gebonden, zoals bij sommige concurrenten. Zolang Spotify-abonnees luistertijd hebben, kunnen zij elk boek in het aanbod luisteren en naar hartelust tussen de boeken springen.

Lees meer nieuws over Spotify.