©Unsplash

elektrische auto elektrisch rijden subsidie overheid bedrag blijft gelijk 2950

Subsidie voor elektrische auto's blijft komend jaar toch gelijk

6 oktober 2023 om 10:41
Laatste update: 6 oktober 2023 om 16:25

De Nederlandse overheid zou de subsidie voor nieuwe elektrische auto's in 2024 eigenlijk verlagen, maar nu blijven de huidige bedragen toch gehandhaafd.

De overheid begon drie jaar geleden met de subsidie, waarbij je toen nog 4000 euro kreeg bij aan aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Toen werd al aangekondigd dat het bedrag elk jaar iets lager zou worden. Dit jaar ging het om een subsidie van 2950 euro op nieuwe elektrische auto's, volgend jaar zou dat dalen naar 2550 euro. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stelt die daling nu een jaartje uit.

De subsidie blijft onder andere op peil omdat de staatssecretaris vreest dat de vraag naar elektrische auto's anders verder daalt. En die interesse is al minder groot, omdat ook voor elektrische auto's wegenbelasting betaald moet gaan worden. Ook is het laden van de wagens duurder dan voorheen, door gestegen stroomprijzen.

Pot van dit jaar nog niet leeg

De gedaalde interesse is ook terug te zien in de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's. In 2020 was de pot binnen een week leeg, en ook in 2021 ging het ongeveer zo snel. Vorig jaar duurde het al een half jaar tot de pot leeg was, en dit jaar blijft er naar verwachting 23,5 miljoen euro over, schrijft de staatssecretaris. Dat is 35 procent van de totale pot.

Dat overgebleven bedrag schuift door naar volgend jaar en komt dan bovenop de nieuwe pot van 67 miljoen euro. De subsidie voor tweedehands elektrische auto's bedraagt onveranderd 2000 euro. Die pot van in totaal 32,4 miljoen euro gaat dit jaar naar verwachting wel leeg, en wordt volgend jaar weer met hetzelfde bedrag aangevuld.

Nieuwe stappen aan nieuw kabinet

De staatssecretaris wil met het behouden van het bedrag doen wat zij kan om elektrisch rijden aantrekkelijk te houden, binnen de beperkingen van een demissionair kabinet. Grote, nieuwe stappen zijn aan een nieuw kabinet. De huidige subsidieregeling voor elektrische auto's eindigt na 2024.

Lees meer over elektrisch rijden.