'Meta komt met goedkopere Quest 3 zonder controllers'

©Meta

meta quest 3 duurder goedkoper geen controllers
9 oktober 2023 om 14:21

Meta zou werken aan een goedkopere versie van VR-bril Quest 3, die een lagere prijs heeft omdat 'ie niet met controllers wordt geleverd.

De Meta Quest 3 wordt vanaf morgen geleverd en kost in Nederland 549 euro. Maar Meta zou graag een goedkoper exemplaar van de bril aanbieden, door 'm ook zonder controllers te leveren, meldt Bloomberg.

Boven de Quest 3 heeft Meta ook nog de duurdere Quest Pro à 1200 euro. Nu zou Meta dus onder de Quest 3 een goedkoper exemplaar willen. Bloomberg spreekt van een uitvoering van de Quest 3 die minder componenten gebruikt. En dus ook het weglaten van de bijgeleverde controllers wordt overwogen. Los kosten zulke controllers 90 euro voor een setje van twee.

Controllers bij Quest nog hoognodig

De Quest-brillen zijn in de menu's nog redelijk met handgebaren te bedienen, maar bij games en andere toepassingen zijn de controllers leidend. Bij de aanstaande concurrent van Apple is dat anders. De Vision Pro is totaal toegespitst op bediening met hand- en vingergebaren. Gebruikers tikken met hun duim en wijsvinger op elkaar om als het ware te klikken, en de bril van Apple kan dat in vrijwel elke houding zien.

De toetreding van Apple zet de markt op scherp, meldt Bloomberg. "We zitten in het 'bang van Apple-stadium'", zou een Meta-werknemer hebben gezegd. Die tendens heerste ook in 2007, toen Apple de markt voor smartphone totaal opschudde met de iPhone. Toen werd het bedrijf nog deels onderschat, inmiddels is dat wel anders. Zo zou Samsung al terug naar de tekentafel zijn gegaan na het zien van de Vision Pro.

Lees meer nieuws over virtual reality.