©Meta

Met deze nieuwe VR-bril gooit Meta het roer om: minder metaverse, meer games

Met deze nieuwe VR-bril gooit Meta het roer om: minder metaverse, meer games

27-09-2023 20:17 Laatste update: 21:00

Meta heeft woensdagavond de nieuwe mixed reality-bril Meta Quest 3 aangekondigd. Het bedrijf legt bij de nieuwe headset vooral de nadruk op het spelen van games in VR en AR en focust zich minder op toepassingen van de metaverse.

De toekomstvisie van de metaverse - gedeelde virtuele werelden waarin mensen als avatars samenkomen - was de reden waarom Facebook in 2021 zijn naam veranderde in Meta. Maar de metaverse komt twee jaar later nog altijd niet echt van de grond. De verkoop van VR-brillen valt tegen, net als de metaverse-toepassingen. Het socialmedia-bedrijf verlegt zijn focus nu meer naar mixed reality en prijst zijn nieuwe Quest 3-headset vooral aan met nieuwe game-ervaringen.

Meta presenteerde woensdagavond de Quest 3, waarvan het begin juni al een voorproefje had gegeven. Een paar dagen later volgde de presentatie van de Apple Vision Pro. De Quest 3 kan met zijn ingebouwde camera's mixed reality-ervaringen bieden: je kunt schakelen tussen virtuele werelden en augmented reality door twee keer op de zijkant van de headset te tikken. De Meta-bril kost 549 euro in Nederland. De Apple-bril wordt veel duurder: 3499 dollar in de VS.

Je loopt nergens tegenaan

De schermpjes in de Quest 3 hebben een 30 procent hogere resolutie dan de voorganger, een snellere Qualcomm XR2-chip en nieuwe lenzen. De Quest 3 is ook dunner dan de Quest 2 en heeft verbeterde speakers en nieuwe controllers.

Dankzij de drie sensoren aan de voorkant weet het apparaat waar objecten en de muren zich bevinden, waardoor hij je kan waarschuwen als je bij gebruik van een VR-app ergens tegenaan dreigt te lopen. Ook is er een game waarbij je bijvoorbeeld op voorwerpen op een muur schiet.

Game Pass-spellen 

In samenwerking met Microsoft wordt het ook mogelijk om Game Pass-spellen via Xbox Cloud Gaming naar de Quest 3 te streamen.

Meta gaf Amerikaanse media demo's van nieuwe games voor de Quest 3, waaronder Stranger Things VR, gebaseerd op de Netflix-serie, waarbij je virtuele dingen in je kamer ziet. Een reviewer van de New York Times vond de bril na een kwartier echter al zwaar op zijn hoofd aanvoelen.

Naast de 128 GB-uitvoering komt er ook een versie met 512 GB, voor voor 699 euro. De Quest 3 is vanaf 10 oktober verkrijgbaar.

Lees meer nieuws over Meta