©Delta

delta fiber glasvezel internet 5 gbps kpn

Delta komt met 5 Gbps-glasvezel, een dag na de 4 Gbps van KPN

10 oktober 2023 om 14:52

Delta ziet de 4 Gbps van KPN en doet er een schepje bovenop. De provider biedt vanaf 16 oktober een abonnement met een maximumsnelheid van 5 Gbps up en down.

De nieuwe race voor het snelste internet van Nederland is van start. KPN claimde maandag de koppositie met een nieuw 4 Gbps-abonnement dat vanaf 23 oktober beschikbaar is. Maar nog voordat de provider dat 'snelste internet van Nederland' kan aanbieden, gaat concurrent Delta er alweer voorbij.

Delta voegt een week eerder al een 5 Gbps-abonnement aan zijn aanbod toe. Een week eerder dan KPN dus en een kwart sneller. De prijs van het nieuwe abonnement is nog niet duidelijk: die volgt aanstaande maandag bij de start. KPN vraagt straks 67,50 euro per maand voor het 4 Gbps-abonnement, 15 euro meer dan de 52,50 euro per maand die 1 Gbps-internet kost. Bij Delta kost 1 Gbps ook 52,50 euro per maand. Delta biedt ook al een 2 Gbps-verbinding voor 60 euro per maand.

Op termijn naar 10 Gbps

Net als KPN biedt Delta de nieuwe maximumsnelheid aan via de XGS-PON-technolgie, die aanwezig is in nieuwere verbindingen. Net als bij KPN is ook bij Delta het nieuwe, snelste abonnement alleen beschikbaar voor klanten die sinds 2021 een glasvezelverbinding hebben. Via XGS-PON zijn op termijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk, en met wat aanpassingen kan dat zelfs naar 25 Gbps.

Volgens Delta kiest zo'n 80 procent van zijn nieuwe klanten voor een verbinding van 1 Gbps of meer. Het Delta-netwerk bereikt nu 1,5 miljoen huishoudens en bedrijven, in 2025 moeten dat er 2 miljoen zijn.

Lees meer nieuws over glasvezel.