©Activision Blizzard

overname activision blizzard microsoft xbox goedgekeurd volledig games

Eindelijk: Microsoft mag Activision Blizzard nu echt overnemen

13 oktober om 10:02

Enkel de Britse toezichthouder stond nog in de weg van de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Door allemaal beloftes van Microsoft zijn de Britten nu akkoord, en kan de overname na bijna 2 jaar eindelijk door.

De overname van Activision Blizzard kent een lange geschiedenis. In januari 2022 werd de overname voor een recordbedrag al aangekondigd, maar toen moesten toezichthouders wereldwijd nog wel akkoord gaan. Dat duurt nu dus al bijna twee jaar, mede door de omvang van de overname en de onbekende gevolgen.

Eerder dit jaar ging de EU al akkoord met de overname, en een Amerikaanse rechter veegde klachten van toezichthouder FTC van tafel. Alleen de Britse toezichthouder CMA stond nog in de weg, maar die is sinds vandaag volledig akkoord.

Rechten naar Ubisoft kennelijk voldoende

Om de Britten gerust te stellen, heeft Microsoft beloofd om de streaming-rechten van alle games van Activision Blizzard aan Ubisoft over te dragen als de deal doorgaat, voor de komende 15 jaar.

Toezichthouder CMA omschreef die stap onlangs al als "belangrijke verandering die de zorgen omtrent de originele transactie substantieel verminderen". De CMA was vooral bezorgd over de gevolgen voor de markt rond streaming-games. Die is nog klein, maar Microsoft was al een voortrekker, wil daar meer op inzetten en vergroot zijn kansen met de overname van Activision Blizzard.

EU toch ook weer benieuwd

"Met name de verkoop van Activision's cloudstreamingrechten aan Ubisoft zal voorkomen dat deze belangrijke inhoud - inclusief games zoals Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft - onder de controle van Microsoft komt met betrekking tot cloudgaming", aldus de Britse toezichthouder. "De CMA vindt dat Microsoft al een sterke positie heeft in cloudgamingdiensten en zijn controle over Activision-games had kunnen gebruiken om de concurrentie te onderdrukken en deze positie te versterken."

Eerder wilde de EU mogelijk ook nogmaals oordelen over de recordovername, maar zou daar nu toch van afzien. De Amerikaanse toezichthouder mag de deal van de rechter niet tegenhouden, en dus is de weg vrij.

Activision Blizzard reageert verheugd: "De officiële goedkeuring van de CMA is geweldig nieuws voor onze toekomst met Microsoft, en we kijken ernaar uit om deel uit te maken van het Xbox-team", aldus het bedrijf. De voorlopige deadline voor de overname stond al op 18 oktober, dus vermoedelijk gaat volgende week de champagne echt open bij het Xbox-team. Dan horen we vermoedelijk ook meer over de toekomst van de games van Activision Blizzard, en wanneer die aan Game Pass toegevoegd zullen worden.

Lees meer nieuws over games.