©Activision Blizzard

microsoft xbox activision blizzard ubisoft games streaming streamingdiensten

Microsoft verkoopt streamingrechten Activision-games aan Ubisoft

22 augustus 2023 om 10:45

Een verwarrende nieuwe stap in de slepende poging van Microsoft om gamegigant Activision Blizzard over te nemen. Nu komt ook Ubisoft erbij: de Franse uitgever krijgt de komende 15 jaren exclusief de streamingrechten van alle Activision Blizzard-games.

Microsoft heeft bijna overal ter wereld groen licht gekregen voor de overname van Activision Blizzard. Alleen in het Verenigd Koninkrijk heeft de toezichthouder nog bezwaren. De Britten zijn bang dat Microsoft met de overname de concurrentie op de markt voor gamestreaming in gevaar brengt. Daar heeft Microsoft nu een oplossing voor bedacht.

Er is een deal met Ubisoft. De komende vijftien jaar krijgt Ubisoft de exclusieve rechten op het streamen van alle bestaande en nieuwe pc- en console-games van Activision Blizzard. De regeling geldt dan weer niet voor de EU, waar Microsoft de rechten behoudt. En ook de fysieke en digitale verkoop van games blijft in handen van Microsoft.

Geen exclusieve streaminggames

Door de deal zal Microsoft de komende 15 jaar dus geen Activision Blizzard-games exclusief kunnen uitbrengen op Xbox Cloud Gaming. Bovendien kan Ubisoft zonder toestemming van Microsoft de streaming van Activision Blizzard-games in licentie geven aan andere streamingdiensten buiten de EU.

"Ubisoft zal Microsoft compenseren voor de cloudstreamingrechten op de games van Activision Blizzard door middel van een eenmalige betaling en via een marktgebaseerd groothandelsprijsmechanisme", aldus Microsoft. "Het geeft Ubisoft ook de mogelijkheid om Activision Blizzard-games aan te bieden aan cloudgamingdiensten met niet-Windows besturingssystemen."

In de EU krijgen we vrije keuze

Ubisoft voegt de games van Activision Blizzard toe aan zijn Ubisoft+ Multi Access-abonnement, waarmee gamestreaming beschikbaar is via PC, Xbox ook op PlayStation via Ubisoft Plus Classics – maar dus weer niet in de EU.

Hier in de EU heeft de Europese Commissie een ander soort deal afgedwongen. Hier moeten consumenten een vrije keus hebben wat betreft gamestreamingplatform. Alle bestaande en nieuwe Activision Blizzard-games waar EU-consumenten een licentie voor hebben, moeten vrijelijk speelbaar zijn op de streamingdienst van hun keuze.

Na 15 jaar keren de rechten weer volledig terug naar Microsoft. Tot die tijd moet het bedrijf zijn peperdure nieuwe aankoop dus gedwongen delen met de concurrentie. Kennelijk is dat het waard voor Microsoft, dat wellicht verwacht dat de markt voor gamestreaming over 15 jaar pas echt lucratief is.

Luister ook: Netflix en HBO Max maken rare sprongen en verliest Viaplay van Ziggo?