©Activision Blizzard

Omstreden overname van Activision door Microsoft is nu bijna rond

Omstreden overname van Activision door Microsoft is nu bijna rond

22-09-2023 11:29 Laatste update: 16:55

Alleen de Britse toezichthouder stond nog in de weg van de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Door allerlei wijzigingen zouden Microsoft en de Britten nu vlakbij een akkoord zijn.

De overname van Activision Blizzard kent al een lange geschiedenis. In januari van 2022 werd de overname voor een recordbedrag al aangekondigd, maar toen moesten toezichthouders wereldwijd nog wel toestemming geven. Dat duurt nu dus al ruim anderhalf jaar, mede vanwege de omvang van de overname en de onbekende gevolgen.

Eerder dit jaar ging de EU al akkoord met de overname, en een Amerikaanse rechter wuifde klachten van toezichthouder FTC weg. Alleen de Britse toezichthouder CMA staat daarom nog in de weg, maar een deal lijkt dichtbij.

Rechten naar Ubisoft kennelijk voldoende

Om de Britten gerust te stellen, beloofde Microsoft vorige maand om de streaming-rechten van alle games van Activision Blizzard aan Ubisoft over te dragen als de deal doorgaat, voor de komende 15 jaar.

Toezichthouder CMA omschrijft die stap nu als "belangrijke veranderingen die de zorgen omtrent de originele transactie substantieel behandelen". De CMA was vooral bezorgd over de gevolgen voor de markt rond streaming-games. Die is nog klein, maar Microsoft was al een voortrekker, wil daar meer op inzetten en vergroot zijn kansen met de overname van Activision Blizzard.

EU toch ook weer benieuwd

"Met name de verkoop van Activision's cloudstreamingrechten aan Ubisoft zal voorkomen dat deze belangrijke inhoud - inclusief games zoals Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft - onder de controle van Microsoft komt met betrekking tot cloudgaming", aldus de Britse toezichthouder. "De CMA vindt dat Microsoft al een sterke positie heeft in cloudgamingdiensten en zijn controle over Activision-games had kunnen gebruiken om de concurrentie te onderdrukken en deze positie te versterken."

De CMA heeft nog wel "beperkte zorgen" over eventuele mazen in de overeenkomst tussen Microsoft en Ubisoft. Microsoft zou al oplossingen voor die zorgen hebben. Die liggen weer tot 6 oktober ter consultatie bij de de CMA. En ook de EU zou zich toch weer willen mengen, juist vanwege de beloftes van Microsoft aan de Britten.

Lees meer nieuws over games.