©Unsplash

Niet-KPN-klanten betalen tientje per maand meer als KPN telefoonlijn uitzet

Niet-KPN-klanten betalen tientje per maand meer als KPN telefoonlijn uitzet

16-10-2023 13:16 Laatste update: 13:25

KPN stelt zijn netwerken ook beschikbaar aan andere providers. Maar de ouderwetse koperen telefoonlijnen gaan binnenkort uit, en dat gaat huishoudens met langzamere verbindingen bij andere providers tot 30 procent meer kosten.

De aanleg van glasvezel is voor liefhebbers van snelheid meestal goed nieuws. Zij krijgen dan meer keuze uit aanbieders met een hoge internetsnelheid van 1 Gbps, of binnenkort zelfs 4 of 5 Gbps. Maar heb je een goedkoop abonnement voor thuisinternet met een lagere snelheid bij een andere provider dan KPN, bijvoorbeeld Odido of Youfone, ben je straks tot 30 procent meer geld kwijt aan je abonnement. Dat meldt NU.nl op basis van berekeningen van internetten.nl.

De goedkope abonnementen die klanten nu hebben via de DSL-verbinding van KPN, zijn straks niet meer beschikbaar via de glasvezelverbinding. DSL loopt via de oude koperen telefoonverbindingen en KPN vindt het in onderhoud te duur om die naast het moderne glasvezel actief te houden. Klanten krijgen drie jaar voor afsluiting al bericht dat hun verbinding gaat stoppen, maar blijkbaar kunnen zij niet voor dezelfde prijs overstappen.

Tientje per maand duurder

Concreet gaan klanten met een DSL-internetabonnement van bijvoorbeeld Youfone, Online.nl, Budget Thuis en Odido zo'n 30 procent per maand meer betalen. Die providers bieden een 100 Mbps-verbinding via DSL voor 32,50 tot 34 euro per maand. Diezelfde snelheid kost over glasvezel straks 42,50 euro per maand, bij KPN.

De prijsconcurrentie is op glasvezel stukken kleiner dan op de open DSL-verbinding. Dat komt omdat andere providers KPN moeten betalen voor het gebruik van de glasvezellijnen, die voor veel geld zijn aangelegd. Die kosten moeten terugverdiend worden, en daarom is er van stuntprijzen nog geen sprake bij glasvezel.

Zo kost 100 Mbps glasvezel bij Odido 45 euro per maand, meer dus dan bij KPN. Een verbinding van 1 Gbps kost bij Odido 55 euro per maand, terwijl dat bij KPN 52,50 euro per maand is. Dat verschil lijkt te zitten in de meerprijs die de concurrerende providers betalen voor het gebruik van de glasvezelverbinding. Klanten die ook andere abonnementen afnemen bij dezelfde provider kunnen alsnog wat goedkoper af zijn vanwege stapelkorting, maar de stijging van 30 procent lijkt onvermijdelijk.

Lees meer nieuws over glasvezel.