Flitsend: Nissan toont het busje van de toekomst, een woonkamer op wielen

©Nissan

nissan elektrisch busje mpv solid-state batterij woonkamer op wielen
17 oktober 2023 om 10:40

De Nissan Hyper Tourer is een wel heel gewaagde conceptauto, die volgens het Japanse bedrijf de MPV van de toekomst laat zien. Het futuristische busje zou volgens Nissan met al even futuristische solid-state batterijen werken.

De goudkleurige Hyper Tourer doet van de buitenkant al geen moeite om onopvallend te zijn, maar de binnenkant is helemaal flamboyant. De wagen moet volledig zelfrijdend worden, en dus kunnen de voorstoelen volledig worden omgedraaid. De vloer is zoals bij de meeste elektrische auto's volledig vlak, waardoor het busje van binnen oogt als een luxe woonkamer – met in de vloer gebouwde beeldschermen die een rustgevende rivier laten zien.

Vier grote fauteuils staan naar elkaar gericht, in het midden staat een slanke tafel met een draaibaar plateau. Onder het strekkende glazen dak hangt een designlamp en als de voorstoelen omdraaien, kijken ze naar een gigantisch dashboard met een breed scherm en een futuristisch, vierkant stuur. De toegang tot die halve woonkamer is ook riant: een weerszijden van het busje zitten twee grote schuifdeuren.

Solid-state batterijen

Het ruimtelijke interieur is volgens Nissan te danken aan zijn Nissan EV Technology Vision. Daarbij is het platform waarop de auto staat, het 'skateboard', nog compacter en platter dan bij huidige elektrische auto's. Daarvoor gebruikt Nissan naar eigen zeggen volledige solid-state batterijen. Zo'n beetje alle automakers streven nu naar die technologie, omdat die superieur is aan het huidige lithium-ion. Er kan meer energie worden opgeslagen in dezelfde massa, waardoor het rijbereik dus flink toeneemt, of de accu een stuk kleiner kan.

Nissan gaat niet dieper in op die solid-state batterijen. Eerder zei het bedrijf dat het binnen vijf jaar auto's met de technologie wil uitbrengen. Nu wordt er bij conceptauto's dus al rekening mee gehouden.

Of de Hyper Tourer in deze, extreme luxe vorm op de markt komt valt te bezien. Vaak zijn conceptauto's wat overdreven, maar steeds vaker blijven automakers met hun uiteindelijke ontwerp dichter bij dit soort wensbeelden. En in Japan is de Nissan Elgrand al een populair model, ook zo'n fors busje met veel binnenruimte.

Nissan toont dit concept een enkele andere nieuwe auto's later deze maand op de Japan Mobility Show.

Lees meer over elektrische auto's.